Op zondag 27 april 2025 vindt de drakenbootrace plaats aan De Zalm op de Zoutwerf in Mechelen. Dit event brengt verschillende partners samen om de samenwerking tussen het Hannah Arendt Instituut, de Universiteit Antwerpen, de Vrije Universiteit Brussel en de stad Mechelen te versterken.

Bezoekers krijgen de kans om op een ludieke manier kennis te maken met het academische aanbod en het rijke sporterfgoed van Mechelen.

De kers op de taart? Tussen 14.30 en 15u nemen twee teams van de universiteiten het tegen elkaar op in een heuse drakenbootrace. Ervoor en erna krijg je zelf de kans om met de drakenboten te racen.

Geen waterrat?

Geen probleem, want naast de drakenbootrace zijn er nog heel wat randactiviteiten voorzien op de Zoutwerf. Maak bijvoorbeeld kennis met het onderwijsaanbod van de twee partneruniversiteiten, ontdek Mechelse sportclubs of neem plaats op het grote terras terwijl je geniet van de zomerse beats van een dj. Binnen in De Zalm kan je kennismaken met de werking én de nieuwe locatie van het Hannah Arendt Instituut.   

Kom langs en ontdek hoe sport, erfgoed en onderwijs samenkomen in het hart van de stad!

Praktisch

  • Zondag 27 april
  • van 12 tot 16u
  • Gebouw De Zalm, Zoutwerf 5

Programma

  • 13 tot 14u: randanimatie + kans om zelf met drakenboot te racen
  • 14.30 tot 15u: race tussen twee universiteiten
  • 15 tot 16u: randanimatie + kans om zelf met drakenboot te racen

Drakenbootfestival: een kleurrijke traditie

Het Drakenbootfestival is een belangrijk Chinees feest. Het wordt elk jaar gevierd op de vijfde dag van de vijfde maand van de maankalender, in China en in andere landen met Chinese gemeenschappen.

Tijdens het festival varen kleurrijke boten met drakenkoppen over het water. In elke boot slaat een trommelaar het ritme. De draak staat symbool voor kracht, geluk en regen voor een goede oogst.

Mensen eten traditionele gerechten zoals rijstdumplings (zongzi) en herdenken helden zoals de dichter Qu Yuan. Ook zijn er optredens met zang, dans en volkskunst.

Planten aan de deur, bloemenwaterbaden en papieren versieringen horen bij oude rituelen om geluk te brengen en kwaad weg te houden.

Het festival brengt mensen samen en viert de band met natuur, cultuur en gemeenschap. Sinds 2009 is het erkend als immaterieel cultureel erfgoed door UNESCO.