Gepubliceerd op:
15
november
2020

Stad Mechelen plaatste akoestische wanden in haar kantoren. Die wanden worden gemaakt uit gerecycleerd en hernieuwbaar materiaal, en zijn zo ontworpen dat ze makkelijk een nieuwe functie kunnen krijgen.

Werken is zoveel aangenamer als je geen last hebt van onnodig lawaai. Daarom plaatst stad Mechelen akoestische wanden in haar kantoren. Die wanden worden gemaakt uit gerecycleerd en hernieuwbaar materiaal, en zijn zo ontworpen dat ze makkelijk een nieuwe functie kunnen krijgen.

De geluidsabsorberende panelen bestaan  voor 75% procent uit gerecycleerd polyester, dat voor 70% procent van gerecycleerde petflessen komt. “Daarnaast bekleden we de panelen met wolvilt, een duurzaam materiaal dat heel wat gunstige eigenschappen heeft”, vertelt Ger Pelser van leverancier Still Design. “Wolvilt is een natuurlijk product dat je makkelijk een tweede leven kunt geven.”

Levenslang bruikbaar

Niet dat dat meteen nodig is. De akoestische wanden kunnen een mensenleven lang meegaan. Toch zijn er heel wat mogelijkheden om ze te hergebruiken als daar nood aan is. “Kantoren moeten doorheen de tijd soms anders worden ingericht. Als dat gewoon is omdat de mode verandert, kunnen we de bovenlaag uit wolvilt makkelijk vervangen door wolvilt in een nieuwe kleur. Van de oude wolvilt maken we dan nieuwe wolvilt”, legt Ger uit. “Zo ben je bovendien goedkoper af dan wanneer je ook nieuwe wanden moet bestellen.”

Ook als de stadskantoren in de toekomst ingrijpender moeten veranderen, kunnen de akoestische panelen dienst blijven doen. “Een scheidingswand kan bijvoorbeeld makkelijk worden omgevormd tot een bureauwand met een andere maat of vorm”, aldus Ger. “Omdat we van oorsprong een houtverwerkend bedrijf zijn, kunnen we de panelen namelijk verzagen zoals we willen. Zo kunnen we er na een eerste gebruik meer mee doen dan ze alleen maar in de versnipperaar gooien om ze te recycleren. Bij dat laatste verlies je anders toch altijd een deel van het materiaal.”

Lijm smelten

Dat Still Design de akoestische wanden meer dan eens kan hergebruiken, heeft ook de maken met de lijmbehandeling die het bedrijf gebruikt. “We lijmen de wolvilt op de panelen, maar we kunnen dat proces ook terugdraaien”, zegt Ger. “Door de akoestische wanden te verwarmen, wordt de lijm terug vloeibaar en kunnen we de panelen en de wolvilt van elkaar halen. Zo voorkomen we dat we ze in z’n geheel moeten weggooien en zorgen we ervoor dat we ze heel snel opnieuw kunnen gebruiken.”