Stadsduiven horen bij de stad maar kunnen ook voor heel wat overlast zorgen. In het verleden werd gebruik gemaakt van inloopkooien om de populatie onder controle te houden. De gevangen duiven werden overgebracht naar een opvangcentrum voor vogels.

Sinds 2020 werkt de stad samen met Vets For City Pigeons. De aanpak is nu gericht op geboortebeperking door het verspreiden van niet-hormonale anticonceptie voor duiven. Deze methode is volgens dierenrechtenorganisatie GAIA de meest diervriendelijke.

De duiven krijgen maïskorrels die verdeeld worden door automatische voederdispensers op strategische plaatsen in de stad. Deze maïskorrels zijn behandeld met Nicarbazine. Dat is een product dat normaal wordt gebruikt bij de bestrijding van darmparasieten bij vogels. Het heeft als bijwerking dat er zich geen vrucht kan ontwikkelen in de eieren van de duiven. De behandeling is niet schadelijk voor de dieren en het effect is slechts tijdelijk.

Binnen de vijf jaar wil de stad de duivenpopulatie tot 80% verminderen. In uitzonderlijke gevallen, zoals bij extreme overlast, blijft de stad gebruik maken van inloopkooien. Daarnaast wordt er ingezet op sensibilisering om de duiven niet te voederen omdat de populatie hierdoor sneller groeit.