Gepubliceerd op:
29
september
2021

Van 30 september tot en met 3 oktober vindt in Mechelen het Early Music Festival plaats. Dat is een eenmalige reeks van concerten, lezingen en zelfs een barokbal ter ere van de 500ste verjaardag van Philippus De Monte.

Deze muzikale genie werd in 1521 in Mechelen geboren en wordt beschouwd als een van de meest gevierde en gewilde componisten van die tijd.

Philippus De Monte voerde in de 16de eeuw veel muzikale vernieuwingen door en was een van de grondleggers van de barokmuziek. Hij was koorknaap aan de Sint-Romboutskathedraal, genoot zijn muzikale opleiding in Mechelen en reisde nadien naar Napels en Praag. De Monte is een man van de wereld en een inspirerende Mechelaar, maar voor velen onbekend. Daarom zetten we hem de komende dagen in de spotlights, ter gelegenheid van zijn 500ste verjaardag.

Het Early Music Festival is een coproductie van Stad Mechelen, Cultuurcentrum Mechelen en Studio H2L onder curatorschap van Ann Cnop. 

Programma

Donderdag 30 september 
De Mechelse ensembles Zefiro Torna en Frank Vaganee brengen de gedichten van Petrarca. Deze werden op muziek gezet door o.a. De Monte. 
Vrijdag 1 oktober
Het nieuwe Mechelse barokorkestLE PAVILLON DE MUSIQUE brengt de herontdekte muziek van Giacomo Sarcuni. Zijn muziek was verdwenen, maar dus herontdekt en wordt nu in wereldpremière gespeeld in Mechelen. Sarcuni is een muzikale nazaat van De Monte. Beiden werkten aan het hof van Napels.
Zaterdag 2 oktober
Meesterverteller Samuel Mareels en artistiek coördinator van Museum Hof van Busleyden brengt de Mechelse bloeiperiode tijdens de Bourgondische tijd en haar uitlopers in de Renaissance tot leven. Hij gaat op unieke wijze in dialoog met het Vlaams Radio Koor, vertelt over het Mechelen waarin de Monte groot werd en legt verrassende linken met de stad 500 jaar later.
Zondag 3 oktober
Het Mechels Koorboek is één van de grootste iconen uit de muziekgeschiedenis. Om 11u geeft Pieter Mannaerts, verbonden aan de Alamire Foundation, een lezing. In het daaropvolgend concert zingt Park Collegium rechtstreeks uit een facsimile van het koorboek.
De verjaardagsweek wordt afgesloten met een barokbal om 14u in het Cultuurcentrum. Tijdens dit barokbal is iedereen welkom om o.l.v. Lieven Baert enkele typische barokdansen onder de knie te krijgen. Dit onder de deskundige begeleiding van het barokorkest o.l.v. Ann Cnop en de dansafdeling van het Conservatorium.

Meer info en tickets

Thee

De 16de eeuw waarin Philippus De Monte leefde, was de eeuw van de grote ontdekkingen. Nieuwe producten werden aangevoerd zoals… thee. Dit inspireerde de Mechelse theesommeliers van Mist Teas om een unieke, nieuwe Mechelse stadsthee samen te stellen: De Monthé.

Philippus De Monte is na 500 jaar nog altijd hot. De Mechelse DJ Alex Haube heeft zijn nummer O suavitas et dulcedo geactualiseerd tot een hip en fantastisch dancenummer.

Het Early Music Festival is een ode aan De Monte, zijn internationale reizen en de bloei die zijn thuisstad Mechelen in die Bourgondische periode meemaakte. Het belooft een boeiende verjaardagsweek met als kers op de taart een barokbal in het Cultuurcentrum nu zondagnamiddag. Iedereen welkom.