Gepubliceerd op:
23
september
2020

Sinds een half jaar geeft KSTMIZED kledingstukken een tweede leven door ze te combineren met overschotten van designerstoffen. Het resultaat zijn unieke handgemaakte stukken die je in geen enkele andere kleerkast terugvindt.

KSTMIZED“De originele kledingstukken haal ik op bij mensen die ze niet langer willen dragen. Ik controleer de kwaliteit en kijk welke kleuren passen binnen mijn huidige collectie. De kleren die ik niet kan gebruiken, doneer ik aan goede doelen. Zo gaat er niks verloren", vertelt Jolien Lauwens van KSTMIZED.

Herbruikbare wattenschijfjes van restjes

Voor de designerstoffen wendt Jolien zich tot The Fabric Sales in Rotselaar. “De winkel verkoopt stoffen van Belgische modehuizen en labels zoals Walter Van Beirendonck, Dries Van Noten en Annemie Verbeke. De stoffen zijn resten van hun seizoenen, die anders toch maar weggegooid worden.”

Ook binnen haar eigen naaiatelier probeert Jolien niks weg te gooien. Van haar restjes stof maakt ze onder andere herbruikbare wattenschijfjes.

Lokale productie

Daarnaast kiest Jolien bewust voor eerlijke samenwerkingen in eigen land. “Naaiateliers zijn een pak goedkoper buiten België, maar dan zit je sowieso met vervuiling door transport. Dat wou ik niet. En ik wil ook iets betekenen voor ónze maatschappij. Zo kwam ik terecht bij het naaiatelier van AMAi, een werking van Stad Mechelen die jobkansen geeft aan mensen die minder snel op de gewone arbeidsmarkt terechtkunnen. Zij produceren de totebags.”

KSTMIZED is een kledingmerk voor vrouwen die op zoek zijn naar een duurzaam, uniek stuk voor hun kleerkast. Shop via kstmized.be of Instagram (@kstmized).


Zit je zelf met vragen? Ben je op zoek naar informatie of inspiratie? Of ambieer je ook je eerste circulaire stappen te zetten? Laat het ons weten via circulaireeconomie@mechelen.be.

 

Foto's © By Nouchka