Erfgoed is overal. Ook voor jongeren en kinderen is er heel wat te ontdekken in de wereld van het cultureel erfgoed. We verzamelen hier ons educatief aanbod. Onderaan linken we door naar interessant aanbod voor het onderwijs van externe partners in Vlaanderen. 


Kleuter- en lager onderwijs

Drie kinderen met papieren mijter staan klaar om Sinte-Mette te zingen in de Mechelse straten.Educatief pakket: Sinte-Mette

Een educatief erfgoedpakket voor kinderen van de derde kleuterklas tot en met het vierde leerjaar. Met dit pakket leren kinderen op een leuke manier de figuur, het verhaal en de liedjes rond Sinte-Mette kennen. 

Download gratis het pakket

Sinte-Mette op school

Wil jij de traditie beter leren kennen met je klas en haar meteen een duwtje in de rug geven? Nodig dan een Sinte-Mette 'klasbak' uit in jouw klas. Onze Sinte-Mette-ambassadeurs staan te trappelen om hun verhaal met jouw klas te delen. Van 6 tot 10 november nemen ze een lesuur van je over en dompelen ze jouw leerlingen helemaal onder in het verhaal van Sint-Maarten.

Opgelet, de plaatsen zijn beperkt!

Reserveer snel een klasbak

Erfgoedweken

De week voor én de week na Erfgoeddag zetten enkele erfgoedexperts hun beste beentje voor om cultureel erfgoed te brengen op maat van kinderen en jongeren. Ze doen dat op verschillende manieren: ze nemen een lesuur over, ze organiseren een VIP-activiteit waar je met je klas naartoe kan gaan of zorgen voor een lespakket waarmee je zelf aan de slag kan gaan. 

Lees alles over Erfgoeddag & Erfgoedweken

ErfgoedklasbakkenTwee VRT-medewerkers geven een klas uitleg over de lakplaat. Eentje zit met zijn benen gekruist, de andere maakt grote handgebaren.

Sommigen van die erfgoedexperts die zich engageren in de periode rond Erfgoeddag delen hun passie en expertise ook graag de rest van het jaar met een jong publiek. Heb je een leuke activiteit gezien, maar is het je niet gelukt om deze tijdens de erfgoedweek te boeken? Stuur je vraag naar erfgoedcel@mechelen.be en we kijken samen hoe we die erfgoedklasbak tot in jouw klas krijgen. 


Secundair onderwijs

Erfgoedweken

Opnamemateriaal op een tafel

De week voor én de week na Erfgoeddag zetten enkele erfgoedexperts hun beste beentje voor om cultureel erfgoed te brengen op maat van kinderen en jongeren. Ze doen dat op verschillende manieren: ze nemen een lesuur over, ze organiseren een VIP-activiteit waar je met je klas naartoe kan gaan of zorgen voor een lespakket waarmee je zelf aan de slag kan gaan. 

Lees alles over Erfgoeddag & Erfgoedweken

Erfgoedklasbakken

Sommigen van die erfgoedexperts die zich engageren in de periode rond Erfgoeddag delen hun passie en expertise ook graag de rest van het jaar met een jong publiek. Heb je een leuke activiteit gezien, maar is het je niet gelukt om deze tijdens de erfgoedweek te boeken? Stuur je vraag naar erfgoedcel@mechelen.be en we kijken samen of we een erfgoedklasbak tot in jouw klas krijgen. 

Een greep uit het aanbod:

  • ReuzenMechelen vertelt je alles over de Mechelse Reuzen. Hoe wordt daarmee rondgelopen? Hoe ziet dat er vanbinnen dan uit? 

  • Erfgoedcel Mechelen laat je binnenkijken in de wereld van het immaterieel erfgoed. Wat is het verschil tussen tradities en immaterieel erfgoed? Wat is het verschil tussen materieel en immaterieel erfgoed? 

Cultuurshock

Dit project van Stad Mechelen, in samenwerking met verschillende cultuurpartners in Mechelen, probeert de kloof te dichten tussen jongeren en cultuur. Een ganse dag lang krijgen jongeren de kans om te proeven van de verschillende culturele 'genres' in Mechelen, waaronder cultureel erfgoed!

Meer informatie over Cultuurshock


Voor leerkrachten en directies

Project: CultuurbotsingLogo van Cultuurbotsing met tussen de woorden Cultuur en Botsing een gele explosie waar de woorden figuurlijk tegen elkaar botsen. Daaronder staan de woorden 'in het onderwijs'

Erfgoed draait om meer dan enkel oude relikwieën of gebruiken vanonder het stof halen. Erfgoed leeft. Erfgoedcel Mechelen gebruikt erfgoed om ook de verhalen van vandaag te vertellen. Erfgoed opent deuren om te praten over de dingen die ons vandaag bezighouden. Zo ook bij het project Cultuurbotsing. Samen gingen we op zoek naar wat 'dekolonisatie' betekent in de schoolomgeving, zowel voor jongeren als voor leerkrachten. 

Alle details van Cultuurbotsing


Goed om te weten

Subsidies

Wil je zelf een cultureel-erfgoedproject opstarten bij jou op school? Of wil je graag samenwerken met een externe expert rond een cultureel-erfgoedthema? Ook daar zijn subsidies voor!

Subsidies voor cultuur op school

Is het niet helemaal duidelijk? Contacteer ons via erfgoedcel@mechelen.be en we helpen je graag om door de bomen het bos weer te zien. 

Erfgoedwijs

Ben je op zoek naar lesmateriaal met een erfgoedlink? Deze deelsite van KlasCement is een verzamelplaats voor alles rond erfgoed. Leerkrachten en organisaties delen er hun tips, activiteiten en downloads. Met behulp van deze verzameling aan leermiddelen, maak ook jij jouw klas erfgoedwijs.

Kijk wat Erfgoedwijs te bieden heeft

Activiteitenpakket: My Past Future

Dit pakket van CANON Cultuurcel, FARO en De Veerman bevat activiteiten voor de 2e en 3e graad secundair onderwijs. De vijf onderwerpen nemen jongeren mee op verkenning in cultureel-erfgoedland. Elke activiteit heeft ook een leerkrachtenmap met extra tips en instructies. 

Bekijk het activiteitenpakket

Cultuurkuur

Cultuurkuur is een platform waar scholen en cultuur elkaar ontmoeten. Het doel is om het onderwijs sterker te maken door ervoor te zorgen dat iedereen gemakkelijker en beter toegang heeft tot cultuureducatie. Je vindt er activiteiten, partners, ondersteuning en inspiratie. 

Ga naar Cultuurkuur.be

Erfgoedspel

 Zij die actief aan de slag willen gaan met erfgoed, kunnen zelf een erfgoedspel in elkaar steken. Met de hulp van de instructies op Erfgoedspel.be en de ondersteuning van Erfgoedcel Mechelen kan ook jij zelf een erfgoedspel maken voor jouw klas of jeugdbeweging. Wat dacht je van een erfgoedcluedo of een heuse erfgoedqueeste? 

Vertel mij er alles over