Pestgolven, oorlogen en misoogsten zorgden in de 14e eeuw voor een context die we vandaag als ‘degrowth’ of ‘postgrowth’ zouden aanduiden. De tijden van grote ontginningen, bevolkingsgroei, uitbreidende markten én toenemende verstedelijking waren voorbij. Kon uit het einde van de groei ook duurzaamheid ontstaan?

Tim Soens, hoogleraar milieugeschiedenis, neemt welvaart, voedselbevoorrading, milieuvervuiling en drinkwatervoorziening onder de loep en onderzoekt hoe laatmiddeleeuwse steden nieuwe antwoorden zochten voor oude en nieuwe uitdagingen.

Ging de kwaliteit van het leefmilieu en de levensstandaard achteruit zonder ‘groei’? Kwam er meer of net minder aandacht voor ecologie en een duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen? De Lage Landen, met hun dicht netwerk van kleine en middelgrote steden, vormen een interessante testcase.

Over de spreker

Tim Soens (°1977) is hoogleraar milieugeschiedenis verbonden aan het Centrum voor Stadsgeschiedenis (CSG) van de Universiteit Antwerpen. Zijn onderzoek richt zich op de interactie tussen mens en natuur tussen de late middeleeuwen en de negentiende eeuw, met bijzondere aandacht voor natuurrampen, van overstromingen tot epidemieën. Aan CSG coördineert hij GIStorical Antwerp – een historische GIS-infrastructuur voor stedelijke samenlevingen – en de onderzoeksprojecten EPIBEL over epidemieën en ongelijkheid in de geschiedenis van België en Food from Somewhere, over stedelijke voedselvoorziening in de late middeleeuwen, naast de “markt”. Hij is tevens partner van AIPRIL – het door de Vlaamse overheid met excellentiefinanciering bekroonde Antwerp Interdisciplinary Platform for Research into Inequality.

Praktisch

  • Donderdag 30 november 2023 om 20u
  • Het Predikheren - Zaal Mandela
  • Tickets: Standaard € 7,00 | UiTpas met kansentarief € 1,40

Koop je tickets