Gebouwen met erfgoedwaarde zijn energetisch misschien minder zuinig dan een gemiddelde woning, maar hun lange levensduur maakt hen in essentie duurzaam. Omdat traditionele bouwmaterialen honderden jaren meegaan, beperken ze de afvalstroom. Monumenten worden vaak ook vlot aangepast aan nieuwe bestemmingen. Erfgoedzorgers springen daarbij spaarzaam om met materialen en streven naar hergebruik.

Toch is het opportuun om te kijken hoe we gebouwen met erfgoedwaarde nog duurzamer maken, zodat ze ook in de toekomst aantrekkelijk blijven. Maar hoe doe je dat zonder de erfgoedwaarden aan te tasten? Standaard oplossingen zijn vaak geen optie. Energiebesparende en comfortverhogende maatregelen voor monumenten vragen dus extra aandacht en maatwerk. Elke Denissen, architect en erfgoedconsulent bij de Vlaamse overheid, laat ons kennismaken met enkele inspirerende voorbeelden.

Over de spreker

Elke Denissen is architect van opleiding en volgde nadien het postgraduaat Monumentenzorg in Antwerpen. Ze deed haar stage als architect bij architectenbureau Karel Beeck. Daarna werkte ze een half jaar op de dienst monumentenzorg van de stad Mechelen. Sinds 2000 werkt Elke als erfgoedconsulent bij het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid. Energie en duurzaamheid is momenteel een maatschappelijk belangrijk thema en sinds enkele jaren is ze zich daar meer in gaan verdiepen.

Praktisch

  • Donderdag 14 december 2023 om 20u
  • Het Predikheren - Zaal Mandela
  • Tickets: Standaard € 7,00 | UiTpas met kansentarief € 1,40

Koop je tickets