In de 15e, 16e en 17e eeuw kampte de Dijlestad, net als andere steden, met problemen van verontreiniging en openbare hygiëne. Sommige wijken waren dichtbevolkt en uitbraken van ziekten kwamen regelmatig voor. Netheid werd in de vermelde periode langzamerhand een deugd. Jurist en historicus Dave De ruysscher belicht het beleid dat de stedelijke bestuurders ontwikkelden in antwoord op die uitdagingen. Afvalophaling, rivierruimingen en pre-industriële vestigingspolitiek komen daarbij aan bod.

Vanuit een behoorlijk gecoördineerd milieubeleid controleerden stedelijke besturen actief stromen van grond- en afvalstoffen. Lagen hier ook in Mechelen culturele denkbeelden over de stad als corpus aan ten grondslag? Zowel stedelijke ordonnanties als het gewoonterecht van de stad getuigen van een milieurecht met verschillende snelheden.

Over de spreker

Dave De ruysscher (1978) is jurist en historicus. Hij is hoogleraar rechtsgeschiedenis aan Tilburg University en hoofddocent aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij verricht onderzoek naar de rechtsgeschiedenis van handel en economie in vroegmoderne steden.

Praktisch

  • Donderdag 2 november 2023 om 20u
  • Het Predikheren - Zaal Mandela
  • Tickets: Standaard € 7,00 | UiTpas met kansentarief € 1,40