Van Aap tot Zwaluw! Of toch vooral paarden? Beestjes in Mechelse dorpen en wijken

De Mechelse wijken en dorpen hebben alle zes – in meerdere of mindere mate – hun landelijke ligging met elkaar gemeen. Dus op de meeste foto’s passeren heel wat boerderijdieren de revue. Het vaakst gefotografeerde dier, was zonder twijfel het paard! Paarden waren dé werkdieren bij uitstek: paarden die de ploeg trekken, de melkboer met paard en kar op ronde of landbouwers die hun groentenwagen met een paard naar de Mechelse vroegmarkt brengen. Allemaal stevige ‘boerenknollen’. En als het wat ‘lichter’ mag, zie je ook hondenkarren opduiken. Of een pony of zelfs de occasionele geit die een mini-wagentje voorttrekt.

De paarden die de koets trokken voor de hoge burgerij op hun landelijke buitenverblijven in de Mechelse rand waren van een ander kaliber.  Elegantie en gratie primeerden dan op een ‘stevige achterhand’.  En dan zijn er natuurlijk de paarden die figureren in processie en stoeten.  

Dat ‘klassenverschil’ zie je ook bij de duiven op de foto’s. Er zijn charmante foto’s van de gekende mannen in stofjas bij hun rieten korven. ‘Spelen met de duiven’ was een volkssport. En daarnaast zijn de elegante duiventorentjes bij  de grote buitenverblijven in Battel of Leest een overblijfsel van een adellijk privilege uit het verleden.

De foto’s zouden niet compleet zijn zonder een glimps van de Mechelse veestapel. Echte prijsbeesten en dikbillen naast een gemoedelijke koe die zich gewillig laat melken. Hoewel de fotoherinneringen vooral werk gerelateerd zijn, hopen we dat iedereen die ze ziet de charme (h)erkent van elk dorp of elke wijk hier. En zich meteen geroepen voelt om de landelijke rand te voet of met de fiets te ontdekken. Dat kan op Erfgoeddag trouwens ook met een begeleidde fietstocht die focust op de artistieke dieren van graffitikunstenaar Dzia.

Bij elke digi-expo geven we de contact-info van de erfgoedgemeenschap die ons hielp bij de samenstelling ervan. Vertel hen jouw verhaal of bezorg hen extra beelden. Of laat hen gewoon weten dat je genoot van hun verzamelwerk. Dankzij de inzet van al deze vrijwilligers is de erfgoedsector en ook deze Erfgoeddag een stuk kleurrijker.