Een goede manier om je fiets te registreren, is je fiets laten graveren of labelen. De politie houdt dan de gegevens bij in een officiële databank. Zo kan je makkelijker een aangifte doen als je fiets toch gestolen wordt. En wanneer je geregistreerde fiets dan wordt teruggevonden, weet de politie wie ze moet contacteren.

Labelen

Je rijksregisternummer wordt op een kleefstrook gedrukt en op je fietskader gekleefd.

  • Je fiets wordt niet beschadigd waardoor je garantie niet vervalt.
  • Je kan je fiets zo ook op een minder opzichtige plaats kenmerken.

Waar en Wanneer?

Breng zeker je identiteitskaart mee!

In het Fietspunt aan het centraal station kan je gratis je fiets laten labelen. Stad Mechelen werkt hiervoor samen met het Fietsatelier. Kom langs buiten de piekuren. Zo vermijd je lange wachttijden:

  • Woensdag tussen 14.30u en 16u
  • Donderdag tussen 10u en 12u
  • Vrijdag tussen 14.30u en 16u of 17u en 19u

Graveren

Je rijksregisternummer wordt in het frame gegraveerd waardoor je fiets zichtbaar gemerkt wordt. Deze gravering kan extra benadrukt worden door een sticker. Een gegraveerde fiets is een herkenbare fiets. Dat maakt hem minder aantrekkelijk voor dieven, omdat er een visuele identiteit op zit en de fiets dus moeilijker te verkopen is. Wordt je fiets na diefstal teruggevonden, dan ben je als eigenaar ook altijd snel terug te vinden.

Waar en Wanneer?

Breng zeker je identiteitskaart mee!

  • Elke laatste woensdag van de maand kan je om 14u (maar wel enkel op afspraak) terecht in de overdekte fietsenstalling van de Sinte-Mettetuin (ingang via de Schaalstraat).
    Dit met uitzondering van december 2023 en januari en  februari 2024.
  • Om een afspraak te maken, stuur je een e-mail naar gemeenschapswachten@mechelen.be.