Fietszenders

Om fietsdiefstal tegen te gaan, kan je je fiets op slot zetten, vergrendelen en laten graveren. Maar sinds 1 januari kan je je fiets ook beveiligen met een fietszender.

Hoe werkt het?

De zender wordt in het frame van de fiets geplaatst en stuurt een bluetooth-signaal uit. Op 60 plaatsen voorziet de politiezone ‘ontvangers’ die telkens registreren wanneer een zender voorbijkomt. Deze plaatsen zijn strategisch gekozen, verspreid over het grondgebied van de politiezone MEWI (Mechelen-Willebroek). Zo kan de politie na aangifte het fietsverkeer traceren en met behulp van camerabeelden op zoek gaan naar de dader. Elke zender wordt in een databank aan de fiets, een foto van de fiets en de eigenaar gekoppeld. Verander je van fiets? De stad kan de gegevens in de databank altijd aanpassen. 

Belangrijk: de zender stuurt een bluetooth-signaal uit, geen GPS-signaal. Een exacte plaatsbepaling is dus niet mogelijk.

Preventieve werking

De zenders hebben ook een preventief effect. Doordat dieven niet kunnen nagaan welke fietsen al dan niet voorzien zijn van zenders, worden  potentiële daders ontmoedigd. Hoe meer zenders geplaatst worden, hoe groter de kans dat de dief een gechipte fiets op het oog heeft. Momenteel staat de teller op 4.000 bestellingen.

Diefstal

Wordt je fiets toch gestolen? Doe meteen aangifte bij de politie. Op basis van de gegevens van de zender kan de politie exact nagaan op welk tijdstip deze fietsdiefstal plaatsvond. Via de camerabeelden kan de lokale politie onmiddellijk de dief in kaart brengen en het onderzoek opstarten. Daarnaast wordt de zender geseind en krijgt de politie automatisch bericht wanneer jouw fiets voorbij een van de ontvangers komt.

Wil je een fietszender bestellen?

Vanaf juli koop je in het Huis van de Mechelaar een “voucher” die je nadien inruilt voor een fietszender bij één van de deelnemende fietshandelaars.

Je moet wel eerst een afspraak maken bij de door jou gekozen handelaar. De deelnemende handelaars en hun contactgegevens vind je in deze lijst.

Een voucher kost € 25. De fietshandelaar kan ook nog een installatiekost aanrekenen.

Vragen 

Heb je een vraag over de fietszenders en de werking? Lees hier de veelgestelde vragen. Geen antwoord op je vraag gevonden? Contacteer  fietszenders@mechelen.be