“Meisjes worden niet geboren met een voorkeur voor poppen en jongens niet met een voorkeur voor autootjes. Sommige meisjes blinken uit in techniek. Jongens zijn soms geboren verplegers” 

Naast Mechelaar, zijn we ook allemaal man of vrouw. Je wordt geboren met een biologisch geslacht. Een samenleving voegt daar ‘gender’ aan toe. Dit is een hele laag ideeën en verwachtingen over hoe vrouwen en mannen verschillen en hoe ze zich wel en niet horen te gedragen. Men spreekt ook wel van ‘rolpatronen’.

Genderverschillen liggen niet vast, ze zijn context– en tijdsgebonden. Mensen en maatschappijen hebben verschillende ideeën en verwachtingen over vrouwen en mannen. In sommige culturen is het normaal dat dat de vrouw thuis blijft om voor het gezin te zorgen terwijl de man uit werken gaat. Voor onze grootouders is het misschien niet evident dat mannen verliefd kunnen worden op mannen.

Naast genderverschillen zijn er ook verschillen wat betreft seksuele oriëntatie. Vele mensen worden verliefd op iemand van het andere geslacht. Sommigen worden verliefd op iemand van hetzelfde geslacht of voelen zich aangetrokken tot beide geslachten en worden holebi’s genoemd.

Voor sommige mensen zijn verschillen in seksuele oriëntatie taboe. Deze taboes ontaarden soms in homofobie, wat staat voor alle vormen van discriminatie, uitsluiting, afwijzing, haat of geweld tegen mensen met een holebi-geaardheid. Tegenwoordig spreekt men ook van transfobie bij discriminatie of geweld dat gericht is op transgenders. Transgenders definiëren zich niet als man of vrouw, maar voelen zich eerder een mix van beiden, of soms vrouw en soms man.