Zorg voor onze bijen

Want zonder bijtjes geen appels, aardbeien, courgettes en meer van dat lekkers.

Wist je dat de bestuiving door insecten noodzakelijk is voor meer dan 75% van de voedingsgewassen? Honingbijen, solitaire bijen en hommels zijn echt onmisbaar voor ons. Maar onze bijen hebben het niet makkelijk. Belangrijkste oorzaken van bijensterfte zijn minder voedsel, pesticiden en de varroamijt. Dat is een  parasiet.

Wat kan je zelf doen?

Je hoeft geen imker te zijn om de bijen te helpen…

Kies voor een bijenvriendelijke tuin(tje) en plant bloemetjes en planten die verschillende maanden bloeien. Bijen hebben van het vroege voorjaar tot in de herfst bloeiende planten nodig in de omgeving van hun nest. Zet de bloeiende planten in je tuin of tegeltuin of op je daktuin, balkon of vensterbank. 

En misschien heb je wel plaats voor een bijenhotel voor solitaire bijen of een bloempothuisje voor hommels? Hier vind je terug hoe je van je eigen tuin(tje) een restaurant en bed & breakfast voor de bijen kan maken.

Gezoem in Mechelen

  • In Tivoli is iedere woensdag (tussen 13u en 14u) een imker in de bijenhal aanwezig voor een woordje uitleg en de verkoop van honing – mits de Coronamaatregelen te respecteren. 
  • Bij de Nectarist, de Mechelse stadsimkerij, kan je terecht voor onder meer zaden en insectenhotels. Je kan ook via de webshop of telefonisch bestellen.
  • De activiteiten van de plaatselijke werkgroep voor wilde bijen en wespen van Natuurpunt, Aculea Mechels rivierengebied en omstreken, kan je hier volgen.

Organiseer je zelf iets wat bijen blij maakt? Laat het ons dan weten via dierenwelzijn@mechelen.be.

Bijenkrant

Nog meer info en inspiratie vind je op Week van de bij en lees je in de Bijenkrant.