COSME

COSME is het Europees programma voor het versterken van de competitiviteit en de duurzaamheid van kleine en middelgrote Europese bedrijven en organisaties (Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises).

Stad Mechelen, meer bepaald de dienst Toerisme (verder Visit Mechelen), is partner van het COSME-project “Greenways/Heritage”. Focus van dit project ligt op het verbinden van UNESCO-werelderfgoedlocaties (UNESCO-Heritage) met groene wegen (Greenways).

Door deelname aan het “Greenways/Heritage” project wil Visit Mechelen de vakantiefietsers en –wandelaars uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, UK en Spanje op een innovatieve manier inspireren en uitnodigen om langs het groeiende fietsnetwerk van Greenways de kunststad Mechelen te ontdekken.

Visit Mechelen maakte als eerste stad in de Benelux gebruik van 360°-fotografie en Virtual Reality, door de bezoeker een virtueel bezoek door de stad aan te bieden via o.m. het platform www.virtueelmechelen.be. Wereldwijd gingen enkel Dubai en de Costa del Sol Mechelen voor. Mechelen werd zo een referentie binnen de internationale toeristische sector mbt. innovatieve manieren van communicatie.

Mechelen deelt haar kennis en expertise met andere organisaties en verstevigt zo haar positie als innovatieve stad en trendsetter. Bovendien ziet Visit Mechelen hier een unieke kans om het aanbod van Virtueel Mechelen uit te breiden met extra locaties en innovatieve technieken zoals Augmented Reality en 360°-film.

 

Het project zet de troeven van de kunststad Mechelen extra in de verf:

 • Mechelen heeft hoge ambities met de opening van het Hof van Busleyden. Het museum zal Mechelen structureel versterken als trendsettende toeristische bestemming, waar een bezoeker het Bourgondisch verhaal echt kan beleven en dat via 360°-technologie kan ontsloten worden.
 • In Mechelen prijken maar liefst 3 sites en 3 gebruiken op de UNESCO-werelderfgoedlijst: de Sint-Romboutstoren, het Groot Begijnhof, het Belfort, de Ommegang en de beiaardcultuur. In 2016 erkende UNESCO de Belgische biercultuur als cultureel werelderfgoed. Met Brouwerij het Anker heeft Mechelen zijn eigen authentieke, lokaal gebrouwen bieren.
 • Mechelen ligt op een uniek kruispunt van groene wegen.

 De combinatie stad + groenblauwe rand werd ingebed in het strategisch plan van Visit Mechelen. De combinatie van een bezoek aan de stad met het aanbod in de groenblauwe rand is een aantrekkelijke mix om de (inter)nationale doelgroepen van Visit Mechelen aan te trekken.   De combinatie Mechelen + groenblauwe rand  wordt actief gepromoot en gecommuniceerd. Een nieuwe themaroute betekent een aanwinst voor het bestaande aanbod.

In totaal nemen 8 Europese partners deel:

 • Stad Mechelen, België
 • Provincie Antwerpen, België
 • Association Europeenne des voies vertes, Madrid
 • Fundacion de los Ferrocarriles Espagnoles, Madrid,
 • Universita degli studi di Milano, Milaan
 • Latvijas zalo delu asociacija, Letland
 • Turismo Vivencial, Spanje
 • Comunidate intermunicipal do Ave, Portugal

 Looptijd: mei 2017 – oktober 2019.

Budget: € 32.170, waarvan € 24.127,50 gesubsidieerd.