Gepubliceerd op:
22
maart
2022

In het project h.Art van de Heihoek staat participatie centraal. De eerste stap in het traject was het kiezen van een nieuwe naam voor de Heilig Hartkerk. De buurtbewoners konden stemmen en doopten het toekomstige sociocultureel centrum ‘mARTa’.

mARTa

Een sterke, vrouwelijke en catchy naam die op een klinkende manier de kunst- en cultuurhub in wording vat. mARTa staat voor:

  • m=Mechelse
  • ART=kunst(en)
  • a=(in de)Adegemstraat.

Een nieuw cultuurhuis dat creatief talent onderdak biedt en een duwtje in de rug zal geven. Maar ook een socio-cultureel knooppunt dat buurtbewoners en verenigingen zal verbinden met elkaar.

Mechelaars kiezen

mARTa, een naam die alles omvat waar de herbestemming van de ontwijde kerk voor staat. De herbestemming loopt via een participatief traject. Buurtbewoners, lokale verenigingen en ondernemers krijgen de kans om via een coöperatieve samenwerking de plek vorm te geven en uit te baten. Nu de naam gekend is, kan er concreet gewerkt worden aan de verdere invulling.

Iedere Mechelaar kreeg de kans om een idee voor de naam in te dienen. En de mensen waren enthousiast, want er werden maar liefst 56 namen ingezonden! Het buurtparlement Heihoek koos daaruit een top 5, waaruit gekozen kon worden. 146 Mechelaars trokken naar de stembus om de uiteindelijke naam te kiezen.
Het werd een nek-aan-nekrace met de werktitel ‘h.Art’, maar ‘mARTa’ werd laureaat.

Workshops

De volgende stap is om met dezelfde geëngageerde mensen samen te komen en via gerichte workshops het buurthuis verder vorm te geven. De stad, de Mechelaar en de ondernemers slaan de handen in elkaar. Het wordt een mooi project dat bottom-up vorm krijgt. Op deze manier wordt mARTa een echte plaats voor ontmoeting in de buurt.

Alle nodige info over het project en de workshops