Wat is er mis met de egels?

De egels hebben het hard te verduren. Een onbekende ziekte belaagt de egelpopulatie. De egels hebben vergelijkbare symptomen zoals wonden op en rond het hoofd, gezwollen poten, onderhuidse abcessen en zweertjes.

Op dit ogenblik is het nog onduidelijk wat de oorzaak van de ziekte is en hoe deze best wordt aangepakt. Daarom startte het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) een onderzoek samen met Universiteit Gent, het Natuurhulpcentrum Opglabbeek, opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC) Merelbeke en het opvangcentrum SOS wilde dieren Geraardsbergen. Meer informatie over de resultaten van het onderzoek kan je hier opvolgen.

Daarnaast worden heel wat egels - vooral tijdens de zomermaanden - wanneer ze op zoek gaan naar een nieuw leefgebied, aangereden. Uit het onderzoek Dieren Onder De Wielen en uit de statistieken van waarnemingen.be blijkt dat de egel op de tweede plaats staat van meest doodgereden dieren.

Wat kan je doen?

Neem contact op met een opvangcentrum in jouw buurt, VOC Malderen of VOC Neteland. Breng de zieke of gewonde egels naar daar zodat ze verzorgd kunnen worden om hun kans op overleven te vergroten. Raak in geen geval de diertjes aan en gebruik een kartonnen doos (eventueel met handdoek erin) voor het transport.

Maak een egelpoortje of egelwegel! Zorg voor een kleine uitsparing in de omheining (15 x 15 cm). Op die manier vergroot je het leefgebied van de egel, kan hij veiliger van tuin naar tuin lopen en hoeft hij de straat niet op. Meer info vind je hier.