Gepubliceerd op:
13
oktober
2021

De expo ‘Het nieuwe geniaal’ is een ontmoeting tussen hedendaagse kunstenaars en kunstenaars met een verstandelijke beperking. Van 16.10.21-09.01.22 in het Cultuurcentrum Mechelen.

Het initiatief komt van Studio Borgerstein uit buurgemeente Sint-Katelijne-Waver. Ter ere van hun tiende verjaardag wilden ze niet alleen hun eigen werken tonen aan het publiek, maar werken van kunstenaars die verbonden zijn aan gelijkaardige ateliers wereldwijd. Zo haalde curator Pierre Muylle, in samenwerking met Stad Mechelen, een unieke verzameling kunstobjecten van mensen met een beperking uit o.m. de Verenigde Staten, Frankrijk, Nederland, Engeland en Duitsland naar Mechelen. In totaal gaat het om zo’n 150 stuks.

In Het nieuwe geniaal vinden we deze werken terug in vijf verschillende ruimtes, telkens gecombineerd met één werk van een bekende hedendaagse kunstenaar, waaronder Luc Tuymans en Berlinde De Bruyckere, maar ook andere grote namen van buiten de landsgrenzen.

Taal van het kunstenaarschap

Curator Pierre Muylle inspireerde zich voor de tentoonstelling op een stelling die hij ooit hoorde, namelijk dat de werken van mensen met een beperking nooit als hedendaagse kunst beschouwd kunnen worden, omdat ze niet door kunstenaars worden gemaakt. Ze kunnen niet over hun werk reflecteren, er geen uitleg over geven en ze kunnen zich niet positioneren binnen het culturele veld. Daar was hij het niet mee eens. Hij ziet in de kunstwerken van mensen met een beperking juist een diepe verbinding die geen woorden nodig heeft.

De tentoonstelling vertrekt dan ook vanuit de idee dat de creatie ook een vorm van denken is, een discours zonder woorden. Ook de handen kunnen denken, ook de verbeelding is een vorm van denken. En daar blinken veel kunstenaars met een verstandelijke beperking nu net in uit. Daar ligt de ontmoetingsplaats met de hedendaagse kunstenaars die met open mond meestappen in de geniale vondsten en vindingrijke vanzelfsprekendheid van de verbeelding.

Deelnemende kunstenaars

Roger Angeli (B), Perihan Arpacilar (D), Danny Bergeman (B), Adolf Beutler (D), Attilio Crescenti (USA), Victor Cristescu (US), Sylvain Cosijns (B), Berlinde De Bruyckere (B), Eric Derkenne (B), Reinhart Dittrich (D), Sacha Eckes (B), Robert Fischer (D), Cecile Franceus (B), Garrol Gayden (USA) Johan Geenens (B), Irène Gérard (B), Rozette Goovaerts (B), Wytze Hingst (B), Nigel Kingsbury (UK), Joseph Lambert (B), Jean Leclercq (B), Simon Le Fur (FR), Mark Manders (NL), Alessandra Michelangelo (I), Donald Mitchell (USA), Dan Miller (US), Karhang Mui (NL), Palmer Nuyttens (B), Judith Scott (USA), Paola Sensi (I), Ellen Schroven (B), Riccardo Sevieri (I), Harald Stoffers (D), Leopold Strobl (AU), Walter Swennen (B), Dominique Théate (B), Johan Tahon (B), Luc Tuymans (B), Nanou Vandercruys (B), Sofie Van der Linden (B), Georg Verstrepen (B), Wild Classical Music Ensemble & Lee Ranaldo (B), en Jan Wuyts (B).

Wanneer

16 oktober 2021 - 9 januari 2022
wo-zo, 13-18u 

Waar

Cultuurcentrum Mechelen
Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen 

www.cultuurcentrummechelen.be