Gepubliceerd op:
2
oktober
2020

De prijs beloont recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie. De editie van 2020 stond in het teken van erfgoed dat toegankelijk is voor het grote publiek.

Uit 43 kandidaten nomineerde een externe jury in juli naast Het Predikheren ook het Gruuthusemuseum in Brugge en de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle als laureaten. Elke laureaat wint een bedrag van 2500 euro. De winnaar Het Predikheren ontvangt daarbovenop 12.500 euro, dus 15.000 euro in totaal.

De jury verkoos Het Predikheren tot winnaar van de Onroerenderfgoedprijs om onder andere volgende redenen:

  • Een gebouw waar de geschiedenis centraal staat
  • Onverwachte restauratiekeuzes
  • Een plek waar iedereen welkom is
  • Een nieuw elan voor de buurt

Het voormalige klooster stond sinds 1975 leeg en werd herbestemd tot stadsbibliotheek. De bibliotheek is nu een culturele hotspot die ook als ontmoetingsplaats gebruikt wordt door de Mechelaars. Deze herbestemming zorgde letterlijk voor nieuw leven op een verlaten plek. 

Publieksprijs

Dit is ook vele Mechelaars en bezoekers van Het Predikheren niet ontgaan. Aan de wedstrijd is ook een publieksprijs gekoppeld, waarbij iedereen online zijn stem kon uitbrengen. Het Predikheren behaalde de meeste stemmen bij de poll waar 11.223 mensen deelnamen.

Marc Debatty van de dienst Monumentenzorg neemt je mee door Het Predikheren en vertelt je over haar geschiedenis en restauratie (c) Onroerend Erfgoed

Een gedurfde restauratie

Het barokke klooster uit de 17de eeuw kreeg recent, na jarenlange leegstand, een herbestemming als bibliotheek. Uitgangspunt van de uitzonderlijke restauratie was het behoud van de verschillende historische lagen van het gebouw. Bouwsporen werden niet alleen geconsolideerd, maar kregen een ereplaats in het ontwerp.

De stad restaureerde het gebouw naar het ontwerp van Korteknie Stuhlmacher Architecten, Callebaut Architecten en Bureau Bouwtechniek. Een heel uitzonderlijke restauratievisie waarbij het behoud en de conservatie van de gelaagdheid van het gebouw voorop stonden. Dit vroeg om een zeer specifieke, innovatieve aanpak van de restaurateurs. De ‘schoonheid van het verval’ is nog overal af te lezen en draagt bij tot een unieke ervaring

Daarnaast was er ook plaats voor vernieuwing. De hedendaagse dakkapellen en de elegante architecturale aankleding in functie van de herinrichting tot stadsbibliotheek, voegden een nieuwe laag toe aan het gebouw. Naast stadsbibliotheek huisvest het Predikheren ook een bar, restaurant en ruimtes voor lezingen en concerten. Het gebouw en de site errond hebben de wijk nieuw leven in geblazen. 

Restauratiewerken Predikherenkerk

Het winnen van deze prijzen is een beloning voor de goede samenwerking tussen de ontwerpers, de aannemers, het agentschap Onroerend Erfgoed en Stad Mechelen.

Deze maand nog starten de restauratiewerken aan de naastgelegen Predikherenkerk. Met hetzelfde enthousiasme en soortgelijke visie voor ogen worden deze werken aangevat.

Naast Het Predikheren kreeg Atelier Mestdagh een eervolle vermelding voor de glas-in-loodramen in de Sint-Niklaaskerk van Westkapelle. Alles over de winnaar, laureaten en eervolle vermelding lees je op de website van de Onroerenderfgoedprijs.