Een afwisseling tussen historische panden en nieuwe gebouwen bepaalt de Tinelsite. In totaal komen hier een 80-tal nieuwe woningen  : een 20-tal in de oude kazernegebouwen en een 60-tal in nieuwe gebouwen. Meer dan de helft van de nieuwe  bewoners zijn al verhuisd. Daarnaast komen er nog drie commerciële ruimtes. Het wordt een unieke mix van woningtypes, zodat op Tinel verschillende Mechelaars kunnen samenleven.

Bestaande gebouwen: de drie kazernegebouwen

De drie historische gebouwen van de Rijkswachtkazerne blijven grotendeels behouden. Ze krijgen de namen van oude rangen bij de politie.

  1. Adjudant: het hoofdgebouw van de kazerne, is herbouwd achter de bestaande gevel. Hier bevinden zich zes flexibele atelierwoningen en twee ruime appartementen. Samen met 'Poirot' en 'Maigret' vormt de 'Adjudant' de wand voor de collectieve tuin. Adjudant is volledig bewoond.
  2. Brigadier: het grote bijgebouw van de kazerne, is binnen het bestaande volume verbouwd. De hoofddraagstructuur is behouden gebleven, en ook de gevels, werden hersteld. Hier bevinden zich zowel appartementen als woningen met private tuin. 
  3. Sjampetterke: dit kleine bijgebouw van de kazerne krijgt een tweede leven door het deels te behouden, deels te herbouwen. Via dit gebouw kan je de ondergrondse parking betreden. Daarnaast verhuren we het gebouw als kantoorruimte aan de eigenaars van Tinèlle, een restaurant dat zich ook op deze Tinelsite bevindt. 

Nieuwe gebouwen

Naast de historische panden wordt Tinel verrijkt met vier nieuwe woongebouwen, genoemd naar vier beroemde detectives: 

  1. Maigret: dit gebouw herbergt ruime appartementen en een commerciële ruimte op de begane grond. Daar vind je nu een dokterspraktijk. Alle bewoners hebben al hun intrek genomen in het gebouw.
  2. Poirot: dit gebouw herbergt ook ruime appartementen en een commerciële ruimte op het gelijkvloers, naast een ruim appartement met praktijkruimte aan de Edgard Tinellaan. Alle bewoners zijn al verhuisd naar Poirot. 
  3. Holmes: : Holmes ligt tussen het Gendarmenhof en de huizen langs de Jodenstraat. Deze patiowoningen zijn sinds het voorjaar 2022 afgewerkt. 
  4. Baskerville: langs het park en naast het Predikherenklooster staat Baskerville, een gebouw met diverse types appartementen. Baskerville telt vier verdiepingen en plooit rond een gedeelde tuin. Dit gebouw is bewoond sinds de zomer van 2021. 

Tinelpark

Voor meer info over de woningen kan je terecht op de projectwebsite: www.tinelmechelen.be

Groen

Op de Tinelsite komt een combinatie van private en gemeenschappelijke buitenruimtes. Natuurlijk heb je ook het Tinelpark .

Timing en fasering

  • 2015-2016: archeologisch onderzoek en verhuis van politie en ROJM
  • 2016-2018: aanleg ondergrondse parking
  • 2018-2022: realisatie van de woningen en het park

Samen met bewoners

De Tinelsite groeide de voorbije jaren in overleg met de buurt tijdens verschillende brainstormsessies, infomomenten, kijkdagen en gesprekken. 

Info voor buurtbewoners

Zowel tijdens de ontwerpfase als tijdens de realisatiefase werden verschillende infovergaderingen en kijkdagen georganiseerd. Uiteraard zal er zowel voor als tijdens de werken geregeld gecommuniceerd worden naar de buurt. Wie met vragen zit, kan steeds mailen naar tinel@mechelen.be.

Projectwebsite

Voor meer info over de woningen kan u terecht op de projectwebsite: www.tinelmechelen.be