Gepubliceerd op:
9
mei
2023

De Europese verkiezingen van 2024 lijken nog veraf, maar niet in Mechelen. Vandaag, op Europadag, registreerden de eerste Belgische 16- en 17-jarigen zich al.

In 2024 trekken we opnieuw naar de stembus. Om onze stem uit te brengen voor de Europese, federale, regionale én lokale verkiezingen.

Nieuw is dat ook 16- en 17-jarigen dit keer hun stem kunnen uitbrengen voor de Europese Verkiezingen. Het Europees Parlement neemt immers veel beslissingen die invloed hebben op de toekomst en het dagelijkse leven van jongeren. Of het nu gaat om klimaatverandering, consumentenrechten, hun onlineactiviteiten, veiligheid, vrede of de oorlog in Oekraïne. Daarom moeten ook jongeren hun stem kunnen laten horen.

Enkele leerlingen van GO! Busleyden Atheneum - Campus Pitzemburg gaven vandaag, op 9 mei of Europadag, alvast het goede voorbeeld. Zij registreerden zich als eerste jongeren in België via het online platform. Eind juli 2023 werd beslist dat deze pre-registratie voor deze jongeren niet meer nodig is. Binnenlandse zaken onderzoekt momenteel nog hoe het stemrecht voor 16- en 17-jarigen voor de Europese verkiezingen dan wel wordt vormgegeven.  

Europajaar in Mechelen

In Mechelen vieren we niet enkel op 9 mei Europa. In het voorjaar van 2024 is België voorzitter van Raad van de Europese Unie. Dat vieren we in Mechelen met een groots stadsfestival, Construct Europe. Ontdek alles over dit stadsfestival.