Sinds 2017 is de verpakkingsvrije kruidenier Kabas een duurzame pionier in Mechelen. Vanuit de Keizerstraat zetten oprichters Anneleen en Peter de toon voor verpakkingsarm en lokaal winkelen. Vandaag gaan ze nog een stapje verder en slaan ze de handen in elkaar met vriend en marketingspecialist Thibault om hun kwalitatieve en biologische producten ook aan huis te leveren. Onder de naam Kabas aan Huis rondde het drietal net een succesvolle testcase af waaraan 25 Mechelse gezinnen deelnamen. “Als we 5% van de Mechelaars kunnen overtuigen, besparen we paar jaar meer dan een miljoen verpakkingen”, klinkt het bij de gedreven ondernemers. 

Duurzame producten circulair geleverd

Iedereen heeft zich ongetwijfeld al eens kwaad gemaakt over rondslingerende verpakkingen op straat of in stadstuinen en -parken. En wie frustreerde zich nog niet over de hoeveelheid afval die je met elk bezoek aan de supermarkt mee naar huis neemt? 
Peter: “Hier biedt Kabas al meer dan 5 jaar lang een antwoord op. We verkopen lokale, biologische producten en doen dat verpakkingsarm. Bij ons koop je dus in bulk en neem je alles mee in je eigen, herbruikbare containers of flessen. Zo sparen we jaarlijks 250.000 verpakkingen of 5200 blauwe zakken uit.” 
Hoewel Mechelaars steeds beter de weg vinden naar Kabas, merken de ondernemers dat er nog steeds drempels zijn. Gemak en bereikbaarheid zijn er daar twee van. Hun antwoord? Kabas aan Huis: duurzame producten in circulaire verpakkingen aan huis geleverd.
Peter: “Mensen willen simpele, kostencorrecte en logische oplossingen. Met Kabas aan Huis vervullen we die wens. We breiden onze diensten uit met een duurzame leveringsdienst en werken aan een abonnementsformule om onze klanten zoveel mogelijk te ontzorgen.” 

Van nul beginnen 

“Door de selectie voor het Sluit de Cirkel-traject konden we een eerste reeks leveringen organiseren aan 25 Mechelse gezinnen.”

Net zoals er in 2017 geen draaiboek voor een verpakkingsvrije winkel bestond, moeten Peter, Thibault en Anneleen dit nieuwe concept opnieuw volledig from scratch uitbouwen. 
Thibault: “Kabas is ondertussen al veelvuldig getest en goedgekeurd. Voor Kabas aan Huis moesten we ons opnieuw aan de tekentafel zetten. Een webshop is snel opgestart, maar we kunnen de rijstkorrels niet in de klant z’n hand geven. Leveringen aan huis of afhalen in de winkel of een pick-up point met een circulair verpakkingssysteem koppelen aan een bestelplatform is een ander verhaal.
Het was dus een uitdaging om het concept om te zetten naar een werkbare testcase. Onze selectie voor het Sluit de Cirkel-traject van Stad Mechelen heeft dit in een stroomversnelling gebracht. Ondertussen hebben we effectief een eerste reeks leveringen gedaan aan 25 Mechelse gezinnen.”

Ambitieus maar realistisch

“Ons doel? 5% van de Mechelaars overtuigen om zo meer dan een miljoen verpakkingen op jaarbasis te besparen.”

Op korte termijn willen Peter, Anneleen en Thibault impact en verandering genereren in Mechelen. Op langere termijn willen ze mee aan de basis liggen van een breed gedragen maatschappelijke verandering. 
Peter: “Met de informatie die we uit de testcase halen willen we schoonheidsfoutjes wegwerken en ons project optimaliseren en opschalen. Zo kunnen we nog meer Mechelaars overtuigen en onszelf lokaal verankeren. 
Begin volgend jaar willen we dan op volle snelheid komen met Kabas aan Huis. Vanaf dan moeten we de testfase stap voor stap kunnen ombuigen naar een rendabel, circulair businessmodel. Ons doel?  5% van de Mechelaars overtuigen om zo meer dan een miljoen verpakkingen op jaarbasis te besparen. Dat is ambitieus maar ook realistisch. Van daaruit willen we werken naar een brede, maatschappelijke impact.”

Partnerschappen zorgen voor impact

Die doelen willen de ondernemers samen met verschillende partners binnen de circulaire economie én daarbuiten realiseren. Zo voeren ze al vergevorderde gesprekken met de leverancier van herbruikbare, recycleerbare en in België geproduceerde take-away verpakkingen Red-use. 
Thibault: “De herbruikbare potjes voor afhaalmaaltijden van Red-use zijn food proof. Daarom bekijken we nu of we die ook kunnen gebruiken voor algemene voeding. We werken al samen met hen vanuit de winkel en onderzoeken of we dat partnerschap verder kunnen intensiveren met Kabas aan Huis. Het is heel motiverend om te merken hoe ze met ons mee nadenken of op termijn een opschaling van het project mogelijk is, buiten de Mechelse stadsgrenzen.” 
Peter: “Tegelijk hebben we ook een goede partner aan Stad Mechelen die, onder andere via het traject Sluit de Cirkel, circulaire ondernemingen begeleidt, ondersteunt en bij elkaar brengt. De expertise die we daar aangereikt krijgen en de ervaringen van collega circulaire ondernemers is van grote waarde gebleken voor de Kabas aan Huis. 
Ik ben er dan ook van overtuigd dat we vanuit deze partnerschappen, veel impact kunnen hebben en op termijn een klik kunnen maken, niet alleen bij de Mechelaars maar ook als samenleving.” 


En dankzij Kabas aan Huis staan we weer een stap dichter bij een circulaire regio Mechelen. Meer info over Kabas aan Huis. Of lees het ondernemersverhaal van Kabas: verpakkingsvrij winkelen?

Zit je zelf met vragen? Ben je op zoek naar informatie of inspiratie? Of ambieer je ook je eerste circulaire stappen te zetten? Laat het ons weten via circulaireeconomie@mechelen.be.