Anneleen wil zowel Mechelen als haar dochter verpakkingsvrij leren leven

Hoe kwam je op het idee om een verpakkingsvrije winkel te openen?

“Ik keek rond in mijn huis. Van de badkamer tot de keuken, de meerderheid van mijn spullen was verpakt in plastic dat ik nadien weggooi: zeep, afwasmiddel, een potje krabsalade of tomaatjes … Hoeveel daarvan wordt effectief gerecycleerd? Hoeveel gebruik ik opnieuw? Ik begon me te verdiepen in dit soort vragen en werd me bewust van de impact die ik heb op de planeet. Net in die periode opende in Antwerpen een verpakkingsvrije winkel.

Ik werkte op dat moment als interieurarchitecte in Antwerpen en deed na het werk mijn boodschappen in die winkel. Het gaf me een goed gevoel om mijn verpakkingen te hergebruiken.  

Veel vrienden en familie reageerden positief, maar zagen het niet zitten om telkens naar Antwerpen te rijden om afvalarm te winkelen. Zo begon bij mij het idee te rijpen om in Mechelen zelf een verpakkingsvrije winkel te beginnen."


© Kantoor Kolos

Hoe gaat verpakkingsvrij winkelen juist in zijn werk?

"Stel dat mijn afwasmiddel op is, dan stop ik de lege verpakking in een boodschappentas. Aan het einde van de week heb ik een hoop lege potjes en flesjes. Die neem ik mee naar de winkel, waar ik ze terug vul met allerlei zaken, van shampoo tot rijst. Het gewicht van mijn lege verpakking wordt afgetrokken van mijn gevulde potjes. Ik betaal dus enkel voor de inhoud en niet voor de verpakking of voor een bepaald merk. In een gewone supermarkt betaal je daar allemaal mee voor. Dat is toch te gek?"

Had je al ervaring met het runnen van een winkel?

"Kabas is de eerste winkel die ik run. Ik heb gelukkig veel kunnen opsteken van mijn vader, die actief was in de voedingssector. Tijdens de opstart van Kabas vocht hij tegen longkanker. Die laatste maanden van zijn leven hielp hij me met zijn ervaring over winstmarges, prijszetting … Daar wist ik zelf amper iets van. Ik ben dankbaar dat papa de opening in maart 2017 nog kon meemaken. In september 2017 hebben we afscheid van hem moeten nemen. Het was een uitdaging om Kabas uit de grond te stampen. Als je wil ondernemen, moet je op een bepaald moment springen. Dus dat deed ik!”

Wat was een van je eerste stappen bij het oprichten van Kabas?

“Samen met mijn partner, vrienden en familie startte ik met een bang hartje een crowdfunding op. Wie een gift deed, kreeg een goedgevulde goodiebag bij de opening van de winkel. Na amper drie maanden hadden we 10.000 euro ingezameld! Ik sta nog steeds versteld van hoe snel alles gegaan is. Dat zo veel mensen geloofden in mijn idee, gaf mijn zelfvertrouwen een boost."

Ik zou graag eens uitrekenen hoeveel verpakkingen we met onze winkel al uitspaarden.

Wat geeft jou voldoening? 

“Wanneer een klant tevreden naar huis gaat. Ik vind het belangrijk dat klanten zich op hun gemak voelen in de winkel, dus ik help hen op weg. Een klant uit Lier vertelde dat daar de vuilbakken per gezin gewogen worden. Uit het jaarlijkse verslag bleek dat ze bijna geen afval meer produceerde door bij ons te winkelen. Zulke verhalen bezorgen me kippenvel! Ik zou graag eens uitrekenen hoeveel verpakkingen we met onze winkel al uitspaarden."


© Kantoor Kolos

Hoe kijk je naar de toekomst van verpakkingsvrij winkelen? 

"Er zijn nog wel wat mensen die schrik hebben van het niet-alledaags concept, maar eigenlijk zijn wij gewoon een lokale kruidenier. Ik ben blij dat het beeld van verpakkingsvrij winkelen stilaan verandert. Het geitenwollensokkenimago begint te verdwijnen (lacht). Steeds meer jonge mensen zijn bezig met duurzaam leven en dat stemt me optimistisch over de toekomst."

Heb je nog toekomstplannen voor Kabas?

"Kabas werkt samen met verschillende lokale handelaars, zoals Ferm uit Zemst, of we verkopen Mechelse koffie en gin. We zijn niet alleen verpakkingsarm, maar bieden ook lokale en biologische producten aan. Ik denk ook na over hoe we mensen uit Muizen of Hombeek kunnen bereiken. Misschien met een tweede winkel of leveringen aan huis? Samen met Supergoods hebben we al eens luidop gedroomd van een ecologisch festivalletje: met herbruikbare bekers en bestek voor de kraampjes en een vegetarisch en veganistisch aanbod. Of we willen de Mechelse festivals inspireren om nog duurzamere keuzes te maken.”

Leef je zelf verpakkingsvrij? 

"Ik ben net mama geworden van een dochtertje, Lief. Dat heeft mijn leven op veel vlakken helemaal omgegooid. Maar wat verpakkingsvrij leven betreft, zijn de aanpassingen volgens mij minimaal. Zo’n kleintje heeft niet veel nodig, dus ik gebruik herbruikbare luiers en doekjes. Andere babyspullen huur ik bij de Mechelse babytheek of koop ik tweedehands.

www.dekabas.be


© Kantoor Kolos

En dankzij Kabas staan we weer een stap dichter bij een circulair Mechelen. Meer info over Kabas vind je op www.dekabas.be.


Zit je zelf met vragen? Ben je op zoek naar informatie of inspiratie? Of ambieer je ook je eerste circulaire stappen te zetten? Laat het ons weten via circulaireeconomie@mechelen.be.