De Keerdoksite wordt een nieuwe, groene stadswijk met woningen, kantoren, winkels en horecazaken. Bijzonder aan deze wijk is dat de verwarming van de gebouwen volledig fossielvrij zal gebeuren: dankzij een warmtenet en innovatieve technieken als riothermie (warmte uit rioolwater) en geothermie (warmte uit de bodem) verwarmen we op een duurzame en toekomstgerichte manier.
Wat is een warmtenet?
Een warmtenet is een centrale verwarming voor een hele wijk. Een systeem van ondergrondse geïsoleerde buizen verdeelt warmte over meerdere gebouwen. Op de Keerdoksite komt de warmte van hernieuwbare warmtebronnen uit de onmiddellijke omgeving dankzij riothermie en geothermie.
Wat is riothermie en geothermie?
- Riothermie: Hierbij gebruiken we de warmte uit het rioolwater, dat afkomstig is van huishoudelijke activiteiten zoals douchen en wassen. Deze warmte wordt via een warmtewisselaar overgebracht naar een warmtenet, dat alle aangesloten gebouwen van warmte voorziet.
- Geothermie: Onder de Keerdoksite zijn diepe boringen gemaakt in de grond, zogenaamd Boorgat Energie Opslag kortweg BEO-veld, om bodemwarmte te winnen. Dit helpt het warmtenet om in de winter voldoende warmte te leveren. In de zomer wordt deze warmte teruggevoerd naar de grond, zodat de warmtebronnen elke winter opnieuw bruikbaar zijn.
Hoe werkt het precies?
Het systeem haalt warmte uit het rioolwater om een speciale vloeistof op te warmen. Die vloeistof gaat vervolgens naar de warmtepomp van elk gebouw, waar de warmte gebruikt wordt voor verwarming en warm water. Het BEO-veld onder het Rode Kruisplein levert extra warmte in de koudere maanden. Zo genieten de bewoners het hele jaar door van duurzame warmte.
Voordelen voor Mechelen en haar bewoners
- Klimaatneutraal: Door warmte uit de riolen en uit de grond te gebruiken, verwarmen we de Keerdoksite volledig zonder fossiele brandstoffen. Dit past in het plan van de Stad Mechelen om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn.
- Geen gas nodig: Het systeem draait zonder aardgas of andere fossiele brandstoffen. Dit betekent niet alleen minder CO2-uitstoot, maar ook een vermindering van de afhankelijkheid van dure of schommelende energieprijzen.
- Betrouwbare energievoorziening: Omdat er continu rioolwater door de buizen stroomt en de grond constant warmte levert, is het systeem stabiel en betrouwbaar, zelfs in de koudere maanden.
Vooruitgang en planning
Rioolbeheerder Aquafin en energiedienstenbedrijf Noven beheren het warmtenet op de Keerdoksite. De aanleg van de warmtewisselaar in de rioolbuis is al gebeurd en de geothermische boringen zijn voltooid. Naar verwachting zullen de eerste gebouwen op de Keerdoksite vanaf 2025 gebruikmaken van dit groene verwarmingssysteem.
Meer weten?
Benieuwd naar alle details over de techniek achter het warmtenet op de Keerdoksite en de visie van Stad Mechelen op fossielvrij verwarmen en koelen? Download de technische fiche(s) uit de leidraad fossielvrije verwarmen of lees alles over het stedelijk warmteplan op de website van Mechelen Klimaatneutraal.
Mechelen Klimaatneutraal
Stadhuis
Grote Markt 21
2800 Mechelen
Navigeer- Vandaag open van 09:00 tot 16:00 (op afspraak)
- Morgen gesloten