Gepubliceerd op:
23
februari
2021

De prestigieuze internationale tentoonstelling Kinderen van de Renaissance opent op 26 maart in Mechelen.

Museum Hof van Busleyden neemt je met Kinderen van de Renaissance mee naar de roemrijke periode rond 1500, toen Mechelen de hoofdstad was van de Bourgondische Nederlanden. De prestigieuze tentoonstelling met slagzin Opvoeding baart kunst vertelt over kunst en opvoeding aan het Mechelse hof.

Drie opeenvolgende generaties Habsburgse prinsen en prinsessen brachten hun kindertijd door in Mechelen. Daaronder ook de latere Keizer Karel V, die zou uitgroeien tot een van de belangrijkste heersers die Europa ooit gekend heeft.
De tentoonstelling toont aan de hand van kunstwerken, geschriften en gebruiksvoorwerpen hoe vernieuwend de humanistische inzichten in opvoeding voor die tijd waren en hoe relevant ze nog zijn. Hoe uitgekiend de huwelijkspolitiek van de Bourgondische en Habsburgse dynastie was. Maar ook hoe fragiel de kindertijd was.

Kinderen van de Renaissance © Sotheby’s 2019De tentoonstelling brengt - voor het eerst - een reeks unieke kinderportretten samen van Habsburgse prinsen en prinsessen die door prominente schilders uit die tijd werden gemaakt. De topwerken van o.a. Juan de Flandes, Jan Gossart en Albrecht Dürer werden ons in bruikleen gegeven door wereldvermaarde musea als Kunsthistorisches Museum in Wenen, de National Gallery in Londen, het Museo Thyssen-Bornemisza in Madrid en de collectie van de Britse koningin.

Bijzondere aandacht vraagt het verfijnde kinderharnasje van Karel V. Dankzij de gulle steun van donateurs en vrienden van het museum, konden wij dit opmerkelijke historische stuk overbrengen uit het Kunsthistorisches Museum in Wenen en tentoonstellen op een paspop die op maat werd gemaakt in een ambachtelijke werkplaats in Tirol.

Met deze prestigieuze tentoonstelling vestigt Museum Hof van Busleyden de aandacht op de historische betekenis van Mechelen als gangmaker van vernieuwende pedagogische ontwikkelingen tijdens de renaissance. Daarvan getuigen ook nu nog relevante werken over het belang van opvoeding, gender en etiquette van de hand van humanisten als Desiderius Erasmus, die hier aan het Mechelse hof geregeld te gast was.

Omwille van het thema kinderen en opvoeding, de interesse voor de Bourgondische hoogdagen in Mechelen en de nauwe band van ons vorstenhuis met het Huis Habsburg, vindt deze tentoonstelling plaats onder Hoge Bescherming van Zijn Majesteit de Koning.
Ook vandaag heeft Mechelen als kinderstad bijzondere aandacht voor kinderen en jongeren. Mechelen Kinderstad is geen loos begrip maar een echt statement. Gezins- en kindvriendelijkheid loopt als een rode draad door het stedelijk beleid.

Wanneer

Van vrijdag 26.03 tot zondag 04.07.2021
De tentoonstelling is alle dagen open van 10u tot 17u, behalve op woensdag.
Op donderdag is het museum langer open, tot 22u.

Tickets

  • De ticketverkoop start op 1 maart en verloopt via de website www.hofvanbusleyden.be.
  • Een ticket geeft toegang tot de tentoonstelling en tot de vaste opstelling van het museum. De prijs voor een ticket bedraagt 12 euro.
  • Een audiogids is bij de prijs inbegrepen.
  • Er is een boeiend familieparcours uitgestippeld voor gezinnen met kinderen van 6 tot 12 jaar.
  • We organiseren deze tentoonstelling en een bezoek aan de vaste opstelling in het Museum Hof van Busleyden natuurlijk met grote aandacht voor de veiligheid van bezoekers in het kader van corona. Daarom is het noodzakelijk om een tijdslot voor een bezoek te reserveren. Tijdig een ticket kopen is dus de boodschap.

Onze mecenassen, bruikleengevers, partners als Fonds Raphaël de Smedt en mediapartners Klara, De Standaard en Knack maakten deze wondermooie tentoonstelling mee mogelijk. We danken hen van harte!