Gepubliceerd op:
31
mei
2021

Graffiti artiest Dzia zet het dierenrijk van Natuurpark Rivierenland in de verf. Ontdek de 10 werken midden in de natuur.

Ooievaars, ijsvogels, gallowayrunderen, bevers, egels, knautiabijen… Eén voor één zijn deze dieren symbolisch voor Mechelen en onmisbaar voor het Beschermd Natuurpark Rivierenland. Kunstproject Animalinas ('animals' + 'Malinas') zet deze ambassadeurs in de verf. Letterlijk! Met graffiti brengt kunstenaar Dzia hun portretten aan op verschillende muren in het natuurpark. De werken verschijnen ook in boekvorm. Het is meteen een belangrijke eyecatcher voor het Natuurpark, dat de ambitie heeft om erkend te worden als Nationaal Park.

Samenwerking

Het project Animalinas is symbolisch voor de samenwerking tussen Natuurpunt, Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, Stad Mechelen, omliggende gemeenten en alle andere partners. Samen vormen ze een gebiedscoalitie die natuur wil uitbreiden en verbinden, fauna en flora wil beschermen en de omgeving voor bewoners en bezoekers leefbaar en ‘beleefbaar’ wil maken.

Nu al is er meer dan 1500 ha beschermde natuur in ons Beschermd Natuurpark Rivierenland. We hebben de ambitie om door te groeien naar het dubbele of zelfs naar 5000 ha met elkaar verbonden natuur. We bereiden dan ook samen een aanvraagdossier voor om door Vlaanderen erkend te worden als Nationaal Park. Want geef toe, met al deze prachtige dieren en de enorme inzet van alle vrijwilligers en partners midden in de Vlaamse ruit, zou die erkenning echt wel een duw in de rug zijn voor deze prachtige natuur!”

Urban art in groene omgeving

Animalinas is een samentrekking van ‘animals’ en ‘Malinas’. De kunstwerken worden aangebracht door graffitikunstenaar Dzia en brengen op elke plek het lokale natuurverhaal: een ooievaar aan Planckendael, een ijsvogeltje aan de Vrouwvliet, een galloway aan de Baarbeekhoeve, een bever aan de Eglegemvijver …

In 2014 realiseerde de internationaal gerenommeerde mural artist Dzia zijn eerste werk in het Lekkernijstraatje in de binnenstad. De iconische ‘The Pelican’, in Dzia’s onmiskenbare grafische stijl, is ondertussen een begrip. Sinds Mechelen Muurt is er heel wat kwaliteitsvolle urban art in het Mechelse straatbeeld gekomen en er staat nog op de planning. Met dit project zet Dzia zijn ontledende kunsten in voor didactische doeleinden en brengen we urban art in een groene omgeving.

De werken zullen ook het uitgangspunt vormen van het gelijknamige boek dat het Beschermd Natuurpark Rivierenland (Stad Mechelen, Natuur en Bos en Natuurpunt) in samenwerking met Klimaten (Greenpeace, Natuurpunt, Extinction Rebellion en Klimaan) zal uitbrengen. In dit boek zullen foto's te vinden zijn van de werken, waarbij er uitleg wordt gegeven over de dieren die staan afgebeeld, de lokale natuurgebieden waarin ze leven, de planten en dieren waarmee ze in relatie staan en alle mensen die zich hiervoor inzetten.

Alle info over Animalinas
Alle info over het Beschermd Natuurpark Rivierenland