De term ‘levend verlies’ werd 10 jaar geleden geïntroduceerd door psycholoog Manu Keirse. We gebruiken de term ‘levend’ omdat het hier niet gaat over een overlijden, maar over ingrijpende levenservaringen die gepaard gaan met gevoelens van rouw en verdriet. Denk bijvoorbeeld aan de confrontatie met een chronische ziekte, een psychische aandoening, een handicap of verslaving. Ook een vriendschap die eindigt, zorgt bijvoorbeeld voor een verlieservaring. Soms spreken we ook van ‘niet erkend verlies’.

Praten over zulke ervaringen met je omgeving of met een professional kan steun bieden.

  • Je kan hiervoor terecht bij onder meer de Herstelacademie. Zij hebben een aanbod rond herstelprocessen: je hoeft niet per se te worden wie je was.
  • Ook bij een huisvandeMens kan je terecht voor een gesprek rond ‘niet-erkend’ of ‘levend verlies’. Een vrijzinnig humanistisch consulent luistert met warmte en respect naar jou. Samen ga je op zoek naar betekenisgeving, veerkracht en verbinding. Ook een op maat gemaakt ritueel kan je helpen om zo’n verlies een plaats te geven in je leven. Vind een huisvandeMens in je buurt.