In mei doet onze stad mee met Maai Mei Niet.

Dat wil zeggen dat we het gras op ons openbaar domein laten groeien. Dat is niet alleen goed voor de planten zelf die verder kunnen bloeien maar draagt ook bij aan de biodiversiteit en maakt een stad veel mooier.

Meer beestjes

Door niet te maaien krijgen heel wat planten in het gras de kans om te bloeien. Zo leg je een rijkelijk buffet aan voor allerlei belangrijke beestjes, van bijen over kevers en vlinders tot hommels. Je kunt tot wel 10 keer meer bijen aantrekken door niet elke week te maaien. Die extra insecten in jouw tuin lokken op hun beurt tal van vogels en zijn cruciaal voor onze biodiversiteit. Én de bloemen tussen het gras zorgen ook nog eens voor geur en kleur in jouw tuin.

Droogte

Afgelopen jaren bleek ook dat de zones waar we niet maaiden beter herstelden na droogte. En omdat die aanhoudende droogtes meer zullen voorkomen door de klimaatverandering, zal dat alleen maar belangrijker worden. 

Overal stoppen met maaien doen we niet. Da's niet ideaal. Op sommige plaatsen blijven we maaien.  Het gaat dan om bijvoorbeeld speelpleinen, ligweiden en hondenweides.

Maaibeheer

Het hele jaar rond denken we na over maaibeheer en welke bloemenmengsels we willen inzaaien. Op sommige plaatsen maaien we nog altijd wekelijks, maar in andere zones is dat maar twee tot vier keer per jaar. Zo besparen we als stad ook op energiekosten.