Pionier in herbruikbare verpakking voor verse voeding

Wist je dat de logistiek rond de versketen in België meer dan ooit duurzaam is? En dat de oorzaak daarvan voor een groot deel in Sint-Katelijne-Waver gezocht moet worden? Maak kennis met Euro Pool System Benelux: de onderneming achter de blauwe retailbak die iedereen kent, maar waarvan weinigen het bijzondere verhaal kennen.


Tot 1992 gebruikten landen als België, Nederland en Duitsland hun eigen bakken op groenten- en fruitveilingen. Logistiek allesbehalve efficiënt en dus sloegen drie verpakkingspools uit die landen de handen in elkaar. Samen ontwikkelden ze een standaardverpakking voor versproducten: de blauwe bak.
“De bakken waren sterk en stapelbaar, beschikbaar in vele servicecentra en werden op regelmatige basis gewassen. Om dat allemaal in goede banen te leiden, werd Euro Pool System als zelfstandige organisatie in het leven geroepen”, vertelt Dirk Vercammen, Directeur voor Europa – regio West. De veilingen bleven wel aandeelhouder“. Een enorme sprong voorwaarts in de Europese logistiek van verse voeding, want voor het eerst werd een verpakking als standaard gebruikt door de grootste groenten en fruit producenten.”


Stap per stap naar een duurzame werking.

Het enorme Europese succes van Euro Pool System luidde de start in van de ene verduurzaming naar de andere.
“In een eerste fase zijn we ons verder gaan concentreren op volumereductie. In plaats van starre bakken tussen 10 en 20 centimeter hoog die gestapeld veel luchtruimte laten, zijn we in 1997 geëvolueerd naar een tweede generatie inklapbare bakken met een bodem van 6 centimeter. Een besparing tot wel 86% volume. In 2005 zijn we erin geslaagd om met de inklapbare bak naar een bodem van 3 centimeter te gaan. Dat verandert de retourlogistiek volledig op vlak van efficiëntie.”
En het wasproces van de bakken? Ook daar wordt fors geïnvesteerd in geautomatiseerde, energievriendelijke machines. “We verbruiken bijna geen water en werken waar mogelijk met warmtekoppelaars en zonnepanelen. Het droogproces verloopt via centrifuges die energie efficient functioneren.”
De voorbije jaren ligt de nadruk van Euro Pool System ook meer op de circulaire economie. Een voorbeeld hiervan is het hergebruiken van kratten. Beschadigde bakken die niet meer bruikbaar zijn, worden gerecycled. Onze kratten hebben een levensduur van 7 jaar.De “oude blauwe kratten worden gerecycled en dit gerecycleerde materiaal zal op termijn worden gebruikt voor de productie van nieuwe kratten.
Dat moet helpen om de oudere bakken, waaronder ook de starre versies, stap per stap uit het circuit van producenten en leveranciers krijgen.


Strategische logistiek

Vandaag is Euro Pool System één van de grootste logistieke dienstverleners voor herbruikbare verpakkingen in de Europese versketen, met activiteiten in zo’n 30 landen.. In 2020 rouleerden er ruim 1 miljard bakken door Europa. Dat betekent dus ook een hele logistieke opgave. Om de herallocatie van Euro Pool System te verduurzamen is Euro Pool System een van de initiatiefnemers van CoolRail om het verstransport tussen Spanje en West Europa te verduurzamen waarbij door inzet van treinvervoer de CO2 uitstoot met 80% wordt verlaagd. CoolRail bereikt Belgie via Dourges, dichtbij Rijssel, door een intermodale oplossing vanwaar uit het laatste stukje naar Belgie met de vrachtwagen wordt afgelegd.
“We proberen met onze sites strategisch aanwezig te zijn. Bijvoorbeeld in Sint-Katelijne-Waver met de grootste groenten- en fruitveiling van Europa, maar ook bij de distributiecentra van Colruyt of Delhaize bijvoorbeeld. Vrachtwagens hoeven dan na levering niet meer naar onze site te komen voor het wassen van de bakken. Bovendien kunnen ze ter plaatse meteen weer propere bakken meenemen. Zo creëren we geen extra Co2 uitstoot.”
Om dit te doen slagen, zorgt Euro Pool System ervoor dat de kost en de milieu-impact zowel voor henzelf als voor de klant zo laag mogelijk is. “Dat vraagt om interne optimalisaties, maar ook om een goede relatie met producenten en leveranciers.. Op deze manier werken efficientie en duurzaamheid perfect samen.”


En dankzij Euro Pool System Benelux staan we weer een stap dichter bij een circulair Mechelen. Meer info over Euro Pool System Benelux vind je via www.europoolsystem.com.

Zit je zelf met vragen? Ben je op zoek naar informatie of inspiratie? Of ambieer je ook je eerste circulaire stappen te zetten? Laat het ons weten via circulaireeconomie@mechelen.be.