Welke investeringen renderen meteen, ook als je een gebouw tijdelijk in gebruik neemt? Toen enkele startende ondernemers via Mest vzw een onderdak vonden in de oude bibliotheek, onderzocht Klimaan enkele opties. Regenwateropvang blijkt een investering die zichzelf meteen terugverdient.

Grote gebouwen zoals de oude bib hebben vaak een groot dak. Het regenwater stroomt via het dak meteen de riool in. Dat is jammer, vond startende ondernemer Lyne Aeyels. Zij nam haar intrek in de oude bib om haar zaak KikT. uit te bouwen. “Ik maak plantcreaties met kamerplanten die goed kunnen overleven bij ons en combineer die met tweedehands potten om kleurrijke composities te creëren. Mijn atelier werd groter, ik kreeg steeds meer planten en had dus ook meer water nodig”, vertelt Lyne.

“Kraantjeswater gebruiken voor mijn planten, daar ben ik geen voorstander van. Ik was al gaan kijken naar de regenpijpen aan de bib, maar ik wist niet hoe ik er zelf aan moest beginnen. Daarom heb ik hulp gevraagd om het regenwater op te vangen.”

Installatie van twee regenwatertonnen

Opvang en hergebruik van regenwater

Ivo Laforce, vrijwilliger bij burgerbeweging Klimaan, ging aan de slag met de vraag van Lyne. “Vaak is het simpel om een regenwaterton te installeren. Je koppelt de buis af die van het dak naar beneden komt en vangt het water op. Maar in de oude bib was het niet zo gemakkelijk.”

In de bib loopt het regenwater van het dak door een vierkante buis in de muur naar beneden. Omdat er geen vulautomaat bestaat die past op de vierkante buizen in de oude bib, knutselde Ivo MacGyver-gewijs een eigen systeem in elkaar.

“Voordat ik aan het project startte, wist ik niet eens wat een vulautomaat was”, vertelt Ivo. “Dat is een systeem waardoor het overtollige water wegloopt en waardoor de regenton alleen gevuld wordt in de periode dat je dat wil. Met een klokboor heb ik een gat in de buis gemaakt en een rubber naar binnen gepropt zodat het water naar buiten loopt.”

Klimaan plaatste 2 tweedehands cubitainers. Die zijn makkelijk te verkrijgen. “Eerst zijn we op het dak gaan kijken hoeveel water er afvloeit en hoeveel volume we dus konden opslaan. Op basis daarvan hebben we beslist om 2 kuub water op te vangen.”

De meest geschikte regenton

Ivo: “Het was een heel leerproces. Ik heb veel gelezen, opgezocht en bijgeleerd. Die ervaring delen we met mensen die zelf een regenwaterton willen installeren. Via onze website komen veel vragen binnen en ik geef mensen raad.”  

“Daarnaast hebben we al 2 keer een groepsaankoop georganiseerd. We adviseren mensen hoe ze de meest geschikte regenton kunnen kiezen. En we bieden zelfs de mogelijkheid aan om de ton te laten aansluiten. Zo hoef je zelf niets te doen om regenwater op te vangen en te hergebruiken.”

Lyne is alvast erg tevreden met het resultaat: “ Sinds die regentonnen hier zijn kan ik alle planten voorzien van regenwater. Ik tap gewoon regenwater af in mijn atelier.”

 


Mechelaars Circulair en Coöperatief

In augustus 2019 sloot de oude bibliotheek zijn deuren. In 2022 krijgt de locatie een nieuwe bestemming. In tussentijd kunnen creatieve en startende ondernemers een plek huren in de oude bib en deed de locatie dienst als een proeftuin voor duurzaam en circulair bouwen en verbouwen.

Is het de moeite om te investeren in tijdelijke vervanging van verouderde verlichting, om zonnepanelen te plaatsen of regenwater op te vangen? Welke bouwmaterialen kan je hergebruiken? Het project MechCiCo (Mechelaars Circulair en Coöperatief) is een samenwerking van Klimaan vzw, Mest vzw, Stad Mechelen, Thomas More en Ecofocus, met de steun van Vlaanderen Circulair.