Gepubliceerd op:
14
november
2018

Nelly en haar man verwelkomden twee jaar geleden een pleegdochter. Dat ze niet meer zo jong waren, schrikte hen niet af. Ook Lise is pleegmama. Zij is sinds februari van dit jaar beschikbaar voor crisisopvang.

Nelly, pleegmama langdurige pleegzorg:
"Laat pleegkinderen voelen dat het een langdurende oplossing is" 

“Ons huis was altijd goed gevuld. Naast onze eigen dochter woonde ook mijn mama 32 jaar bij ons. Toen onze dochter op eigen benen ging staan en ook mijn moeder verhuisde, was er ruimte voor iets nieuws. Via ons werk kwamen we wel eens in contact met kinderen die het niet zo makkelijk hadden. Pleegzorg kwam daardoor snel ter sprake. We lieten het een tijdje bezinken en klopten uiteindelijk aan bij Pleegzorg Vlaanderen.”

Goede voorbereiding

“Tijdens het voorbereidingstraject ontmoetten we andere pleegouders en luisterden we naar hun verhalen. Onze vrienden en familie reageerden bijna altijd positief. Als ze twijfelden, was dat vooral uit bezorgdheid. We zijn niet meer zo jong en dan lijkt het logisch om wat meer tijd voor jezelf te nemen.”

“Toen liet Pleegzorg Vlaanderen ons weten dat ze een plekje zochten voor een achtjarig meisje. Ze kwam twee keer op bezoek, één keer met de mensen van Pleegzorg en één keer met haar mama en haar oma. We haastten ons naar de winkel voor een bureautje en wat meisjesspullen, zodat we haar direct een eigen plekje konden geven. Door snel te handelen konden we haar onmiddellijk een nieuwe thuis en een gevoel van zekerheid geven.”

Perfecte match

“Ze woont nu al twee jaar bij ons. En alles loopt prima. Vooral de kleine dingen geven ons veel voldoening. We merken dat ze zich hier nu echt thuis voelt, ze kan zichzelf zijn. Ze is heel sociaal en speelt graag gezelschapsspelletjes. Op school heeft ze veel vriendinnen. Ze leidt hier het normale leven van een tienjarig meisje.”

“Aan iedereen die overweegt om pleegouder te worden, raad ik aan om je tijd te nemen. Praat erover als gezin. Zorg ervoor dat je de kinderen het gevoel kan geven dat het voor hen een langdurige oplossing is. Die structuur is belangrijk. Toch blijft het iets ongewoon waar je je niet perfect op kan voorbereiden. Dat we iets ouder zijn is achteraf gezien een voordeel. We zijn eerder een extra oma en opa en worden minder snel als 'vervangouders' aanzien. Je kan erop vertrouwen dat Pleegzorg Vlaanderen zal zoeken naar de perfecte match voor je gezin. Bij ons was het alvast een schot in de roos.”

Lise, pleegmama crisispleegzorg:
"Dankzij crisisopvang moeten deze kindjes niet tijdelijk naar een instelling"

“Het eerste baby’tje dat ik opving was vijf dagen oud. Ze bleef vier dagen. Die tijd hadden haar ouders nodig om zich te organiseren. Momenteel vang ik een meisje van vijf maanden oud op. In theorie duurt crisisopvang maximaal twee weken. Maar omdat er altijd vanuit het belang van het kind gedacht wordt, kan het soms anders lopen. Geen probleem voor mij.”

“Dankzij crisisopvang moeten ze niet tijdelijk naar een instelling. Je vangt ze op voor een korte periode in afwachting van een definitieve oplossing. Ze hebben veel liefde en aandacht nodig en dat kan je hen alleen in een gezinssituatie geven. Het is logisch dat je je snel hecht en daar is niets mis mee. Je weet wel dat er een dag komt waarop je afscheid moet nemen, en dat komt soms heel plots. Dan is het kwestie om de tijd te nemen om het te verwerken en je voor te bereiden op de komst van een nieuw kindje.”

Openheid

“Een goed contact met de ouders vind ik belangrijk. Ondanks de vaak moeilijke verhalen, blijven ze wel altijd de mama en papa. Ik probeer daarom heel open te zijn en geregeld contact te hebben met hen.”

“Mijn eigen dochter is drieënhalf. Ook haar geef ik alle info die ik heb, weliswaar op kindermaat. Het was moeilijk om in te schatten hoe ze zou reageren als ze plots haar mama moest delen. Gelukkig is mijn dochter gek op baby’s. Ze beseft nu ook dat niet iedereen het makkelijk heeft. Ik vind het mooi om haar te tonen dat je het verschil kan maken voor iemand anders.”

“Wie pleegouder wil worden, raad ik aan om snel naar een infosessie te gaan. Het geeft je een  beeld van wat pleegzorg kan inhouden en je krijgt de kans om er met anderen over te praten. Ga ook in gesprek met mensen die jou goed kennen. Mij gaven ze de bevestiging dat het iets voor mij was. Het laatste duwtje in de rug dat ik nodig had.”

Interesse om zelf pleegouder te worden? Kom naar de infosessie op donderdag 15 november.

Overweeg jij om pleeggezin of gastgezin te worden en wil je graag meer weten over pleegzorg? Dan verwelkomt Pleegzorg Vlaanderen je heel graag op deze of één van onze andere infosessies.

Op de infosessie krijg je uitleg over pleegzorg van een pleegzorgbegeleider en vertelt een ervaren pleegouder zijn of haar verhaal. Na het volgen van de informatieavond heb je een duidelijk beeld over pleegzorg. Zo kan je nadien zelf inschatten op welke manier pleegzorg een plaats zou kunnen krijgen in jouw leven.

Ben je al zeker dat je pleeggezin of gastgezin wilt worden? Schrijf je dan zeker ook in voor deze infosessie, want het is de eerste stap van het voorbereidingstraject.

Inschrijven voor deze infosessie doe je via de website van Pleegzorg Vlaanderen.

donderdag 15 november 2018 van 20 tot 22u.
Stuivenbergvaart 76, 2800 Mechelen