Gepubliceerd op:
17
juni
2020

Nu meer en meer mondmaskers in het straatbeeld opduiken, krijgen in Mechelen ook twee iconische figuren er een aangemeten.

Het gaat om reus Noa, de jongste telg van de reuzenfamilie, die met haar reuzegroot mondkapje tijdelijk tentoongesteld wordt in het Huis van De Mechelaar en om het bronzen beeld De Vreugdekreet op het Plaisanceplein.

Reuzegroot

Reus Noa met mondkapje in het Huis van de MechelaarIn het Huis van de Mechelaar wordt een mondmasker een vertrouwd zicht. Reus Noa krijgt er tijdelijk een plek. Omdat de historische reuzenfamilie UNESCO-erfgoed is en daardoor aan heel wat regels gebonden, viel de keuze op het jongste lid van de familie. Kinderreus Noa is als geen ander het actuele gezicht van de stad: creatief, speels, divers… en net als alle Mechelaars komt ze graag buiten. Ze zal de komende maanden haar stadsgenoten vrolijk toelachen achter haar mondmasker.

De Vreugdekreet van beeldhouwster Mariette Teugels toont de vreugde van een atlete na een overwinning. Het eerste afgietsel van de vrouw die beide armen naar de hemel reikt, werd in 1987 in Lausanne onthuld. In 2005 werd het opnieuw afgegoten en in 2012 geplaatst bij het vernieuwde plein aan de Plaisancebrug.
Standbeeld De VreugdekreetEen inwoonster kwam met het idee om het beeld een mondmasker te geven en zo de vele sterkhouders in de zorg een hart onder de riem steken.

Het gaat natuurlijk om symboliek, maar symboliek op zichtbare locaties kan heel verbindend werken. Net als de witte vlag op de toren. Het standbeeld en de reus zijn metaforen voor de Mechelaars zelf. Daarmee vertolken ze een collectief dankjewel aan de zorgverleners, maar houden ze onszelf ook een spiegel voor, een rappel om zorg te dragen voor elkaar.

AMAi

De mondmaskers voor deze twee komen uit het naaiatelier van AMAi, waar maatschappelijk kwetsbare mensen aan upcycling doen. Ze maakten de voorbije jaren voor de Mechelse reuzenfamilie al regen- en transportjasjes.

Relanceplan

Dit initiatief is een van de maatregelen uit het postcorona-actieplan van Stad Mechelen. 
Lees het volledige relanceplan