Gepubliceerd op:
18
februari
2021

Solid State wint de wedstrijd die Cultuurcentrum Mechelen organiseerde in het kader van de Week van de Belgische Muziek.

Het cultuurcentrum organiseerde deze wedstijd als eerbetoon aan alle Mechelse artiesten die de afgelopen decennia mee hun stempel drukten op het Belgisch muzieklandschap. Stemmen kon tot 10 februari op 30 bekende, minder bekende en soms vergeten artiesten die de afgelopen 40 jaar furore maakten in Mechelen. 730 mensen hebben gestemd en gekozen. ‘Recalling You’ van Solid State is het beste nummer uit de recente Mechelse popgeschiedenis. De bandleden ontvingen op zondag 14.02 de gouden plaat.

Solid State werd met grote voorsprong verkozen tot winnaar. Een verrassende naam die bij het grote publiek misschien niet meteen een belletje doet rinkelen, maar onder muzikanten in de jaren 80 wel veel aanzien genoot, vooral vanwege de ijzersterke reputatie op het vlak van liveoptredens.

Solid State op 1

Gouden plaat Solid StateSolid State was een Mechelse band uit het begin van de jaren 80, met Niko Buelens (keyboards), Carlo Goyvaerts (keyboards), Kris Vanstappen (guitars), Francis Winnepenninckx (bass guitar), Ivo Van Itterbeeck (drums) en met zanger Marc Lauwers (+2009), ook gekend onder zijn artiestennaam Curt Lawrence.
Met de singel Recalling You streed Solid State in de voorhoede van de Belgische synthpop, in een periode waarin bands als Depeche Mode en Yazoo in hetzelfde genre internationaal opkwamen.
Door de ijzersterke livereputatie van Solid State zagen heel wat groepen destijds het blijkbaar niet zitten om na de band te spelen. Het was trouwens een boeiende periode voor de muziek in Mechelen in die periode: naast Solid State had je ook de stadsgenoten Arome di Amore, Toulouse Lectric, Blanc de Blanc en Der Polizei, die alle drie de finale van Humo’s Rockrally haalden.

Een belangrijke factor in de reputatie van de band was zanger Marc Lauwers, met een opmerkelijke stem en veel charisma. Als Curt Lawrence heeft hij trouwens ooit nog deelgenomen aan de preselecties voor Eurosong, met niemand minder dan Dani Klein en BJ Scott als achtergrondzangeressen.

Bizjoe en Belgian Associality verdienstelijk tweede en derde

Op de tweede plaats  staat het nummer Rijden van Bizjoe, het geesteskind van Sjarel Van den Bergh en Jean Rousseau dat muzikaal helemaal aansloot bij de opmars van de Nederlandstalige pop op het einde van de jaren 70.

Brons gaat naar Morregen van Belgian Asociality, de Mechelse punkband uit de jaren 90 met het gezicht en de stem van brulboei Mark Vosté. De single ‘Morregen’ sloeg in Vlaanderen in als een bom en werd het lijflied van een generatie festival- en fuifgaande jongeren.