Vanwege werkzaamheden aan de sportfaciliteiten in Leest en om ervoor te zorgen dat de deelnemers veilig kunnen starten, moeten we tijdelijk de startplaats van de MTB Route verplaatsen naar de Elleboogstraat, ongeveer 150 meter verder.

Mountainbikeroute Hombeeks Plateau en Zennevallei 

De mountainbikeroute Hombeeks Plateau en Zennevallei strekt zich uit van het lichthellende Hombeek en Zemst over het vlakkere open-ruimtegebied van Leest en Heffen. Ook volgt de route de oevers en de vallei van de kronkelende Zenne, die door deze streek stroomt. In het noorden is er aansluiting met het mountainbikenetwerk Rivierenland via de route van Willebroek, in het zuiden met het netwerk Dijleland via de route van Zemst.

De interactie tussen de groene vallei en het hoger plateau levert prachtige open ruimten op die in de winter zo doorzichtig en puur zijn dat je van dorp tot dorp kan kijken. In de zomer verandert dit beeld door de typische land- en tuinbouwarchitectuur. Een palet aan kleuren in strakke korsetten van kavels en kouters schittert dan in de zon. Een netwerk van trage wegen, kerkwegels en jaagpaden brengt de mountainbiker in een bijna stiltegebied.  Sporadisch duikt een kasteel op, omfloerst door groen bomenbehang en afgeborstelde tuinen die de strakke vlaktes doorbreken.

De off-road-gedeeltes liggen mooi verdeeld over het ganse parcours en zijn, vooral bij regendagen, zware kost door de zand-leemstructuur van de ondergrond.

Het parcours is ± 43,5 km lang, waarvan 61% off-road. Stafkaarten zijn verkrijgbaar op de dienst Sport.

Nieuw: Sport Vlaanderen geeft de MTB-parcours een kindvriendelijk label. Bekijk de kindvriendelijke routes.


Ontdek deze en andere MTB-routes in Vlaanderen.

De mountainbikeroute is een organisatie van de Stad Mechelen, werkgroep Hombeeks Plateau, Provincie Antwerpen en Sport Vlaaanderen.