Tussen Brussel en Antwerpen groeit stilaan één grootstedelijk gebied. Maar in de regio van Mechelen kleurt de omgeving nog opvallend groen. De zoetwatergetijderivieren Dijle, Zenne, Rupel en Nete vormen samen met fijnmazige beekvalleien een machtig rivierlandschap. Daartussen bevinden zich zeldzame zoetwaterslikken en -schorren, broekgebieden, wetlands, bossen en open weidelandschappen.

We onderscheiden 2 kerngebieden:

  • De Beneden-Dijlevallei is een groots weide- en moerascomplex met o.a. het Mechels Broek, Mispeldonk, Cassenbroek, Pikhakendonk, het Haachts broek en de Barebeekvallei.
  • Het Vierrivierengebied wordt gevormd door de Rupel, en de benedenlopen van de Nete, Zenne en Dijle. Het omvat o.a. het landschap rond het Zennegat, Robbroek, Den Battelaer, Blaasveldbroek, Biezenweide en Broek de Naeyer.

Ook buiten deze 2 kerngebieden is waardevolle natuur te vinden: Hollaken, Pikhakendonk, Dorent-Nelebroek, het Bos van Aa, het Kollintenbos, de Wormelaar, het Waverwoud, het fort van Walem, en het boscomplex dat van in Hofstade-Vriezenbroek over de Steentjesbossen de link maakt met de groene vallei.

ligging natuurpark rivierenland kaart

Klik op bovenstaande kaart om een grotere versie te bekijken.


Het Beschermd Natuurpark Rivierenland komt voort uit een actieve samenwerking tussen Stad Mechelen, het Vlaamse Agentschap Natuur en Bos, en Natuurpunt. Er is ook een versterkende link met Regionaal Landschap Rivierenland en het strategisch project ORIOM.

logo natuurpuntlogo Natuur en Boslogo RLRLlogo ORIOMlogo ORIOM