Gepubliceerd op:
3
februari
2023

De stadsartiest is in Mechelen niet verdwenen, maar is binnenkort springlevend dankzij een nieuwe formule.

Sinds 2009 kent Mechelen de traditie van Stadsartiest. Na kleppers als Pat Donnez, Frank Vaganée, Gijs Vanhee en Circus Ronaldo was Stef Lernous, het artistieke brein achter Abattoir Fermé, de laatste stadsartiest. Zijn parcours eindigde met de cultfilm Hotel Poseidon, die internationaal hoge ogen gooide. Het elan van het stadsartiestschap werd abrupt gebroken door corona. Maar daar komt binnenkort verandering in.

Nieuwe formule, doelstelling blijft dezelfde

De stadsartiest is in Mechelen niet verdwenen, maar is binnenkort springlevend dankzij een nieuwe formule. Een formule die vorm kreeg na een constructieve dialoog op de Commissie Cultuur van 26 januari. De algemene doelstelling blijft wel dezelfde: de stadsartiest draagt vanuit zijn/haar rol bij tot het kunstleven in Mechelen.

Door de coronacrisis werd besloten om te wachten met het aanstellen van een nieuwe stadsartiest. In die periode rijpte het idee om een nieuwe formule te lanceren, waarin talentontwikkeling vervat zit, de rode draad doorheen het cultuurbeleid. Ook de commissieleden beschouwen de heroriëntatie als waardevol. Een belangrijk aandachtspunt is de artistieke vrijheid en onafhankelijkheid van de stadsartiest. Die willen we in het nieuwe reglement explicieter waarborgen.

Participatie via Commissie en Cultuurraad

Na het participatieve cultuurevenement Mechelen Cultuurstad in oktober '22 en het traject dat loopt rond het nieuwe kunstencentrum mARTa in de Adegemstraat, ligt de nadruk voor het nieuwe concept van de stadsartiest ook op samenwerking en participatie.

Verloop

  • een eerste stap was de uitvoerige bespreking in de Commissie Cultuur
  • een volgende stap is de Cultuurraad. Ook zij zullen gevraagd worden om advies.
  • nadien zal de nieuwe formule en het aangepaste reglement rond de Mechelse Stadsartiest voorgelegd worden op de gemeenteraad
  • en kan de zoektocht naar een kandidaat starten

Termijn

Bedoeling is dat de nieuwe stadsartiest zijn of haar artistieke parcours nog dit jaar kan aanvatten en dat voor een periode van twee cultuurseizoenen.