Gepubliceerd op:
4
mei
2021

Vanmiddag bezocht Mevrouw Elisabeth Kornfeind, Oostenrijks ambassadeur in België, samen met Vlaams Minister-President Jan Jambon de tentoonstelling Kinderen van de Renaissance in Museum Hof van Busleyden.

Voor de expo werd nauw samengewerkt met Oostenrijk, onder meer voor enkele bijzondere bruiklenen uit het Kunsthistorisch Museum in Wenen.

Een van de blikvangers uit de tentoonstelling, het kinderharnas van Karel V, kwam speciaal voor de expo vanuit Wenen naar ons land. De nauwe samenwerking met Oostenrijk zorgde ervoor dat ondanks de strenge maatregelen toch een aantal topkunstwerken naar de tentoonstelling konden afreizen.

Voor deze bijzondere expo komen enkele werken voor het eerst in 500 jaar vanuit Oostenrijk naar België. De bruiklenen vanuit Wenen, zoals het kinderharnas van de jonge Karel V en het portret van hem en zijn zusjes Eleonora en Isabella, dragen bij aan het verhaal dat deze tentoonstelling over opvoeding van kinderen tijdens de Renaissance wil vertellen.

Door in te zetten op sterke internationale banden, zoals hier tussen het Museum Hof van Busleyden en het Kunsthistorisches Museum in Wenen, konden er bruiklenen van topniveau naar Mechelen gehaald worden. Een intense samenwerking die ook toekomstige bruiklenen mogelijk maakt tussen beide culturele instellingen.

In de expo zelf kregen de ambassadeur en Minister-President een rondleiding van de curator. Bij het bezoek waren ook burgemeester Alexander Vandersmissen en cultuurschepen Björn Siffer aanwezig. De aankomst werd opgeluisterd door het ensemble Apsara, dat een driestemmige compositie voor blokfluit bracht.

Kinderen van de Renaissance is nu al een succesvolle tentoonstelling, met al 15.000 tickets verkocht.

De expo loopt nog tot 4 juli in Museum Hof van Busleyden.