In deze fase wordt op verschillende manieren informatie verzameld zodat het ontwerpteam het gebied goed leert kennen voor ze aan de slag gaan met het ontwerp. Hiervoor wordt onderzoek gevoerd op basis van (oude) kaarten, historische documentatie, plaatsbezoeken, opmetingen enzovoort.

Ook de inwoners worden actief betrokken in deze fase. We willen van hen weten hoe zij het dorpsplein vandaag ervaren en gebruiken, maar ook hoe zij dit plein in de toekomst graag anders zien.

Startdag

Op 4 juli 2015 werd de eerste stap gezet in het participatietraject. Op het eerste inspraakmoment voor alle Hombekenaren wilden we vooral zoveel mogelijk ideeën verzamelen. We wilden het actuele gebruik én de beleving van het plein leren kennen en samen nadenken over de toekomst.

Dat gebeurde op verschillende manieren:

Infopanelen

De reeks van infopanelen gaf een toelichting over de geschiedenis van het plein, over de doelstelling en de aanpak van het traject en de wijze waarop de inwoners van Hombeek betrokken zouden worden.

Info op reis

Deze infotentoonstelling reist gedurende het hele traject door Hombeek. Hier zal je op verschillende momenten in het traject de visie, schetsontwerpen, inspirerende voorbeelden enzovoort kunnen bekijken. Op die manier kan elke Hombekenaar het traject van dichtbij volgen.

Heb jij een goed idee waar onze tentoonstelling kan halthouden? Laat het ons weten via hartvoorhombeek@mechelen.be

Werktafels

Aan de werktafels gingen we aan de slag om zoveel mogelijk input te verzamelen over de beleving en het gebruik van het dorpsplein vandaag. Met behulp van plannen, stiften en post-its wilden we verschillende zaken in kaart brengen. Denk hierbij aan de routes die naar en over het plein gevolgd worden, de plekjes waar je kan spelen, de hoekjes waar het heerlijk stil vertoeven is, …

Inspiratiebeelden

Daarnaast legden we een aantal mogelijke veranderingen voor de toekomst voor. Aan de hand van schetsen, beelden en foto’s inspireerden we.

Maar we wilden ook weten hoe Hombeek hierover dacht. Maakten deze voorstellen een nog leukere plaats van het dorpsplein? Zouden jij of je kinderen nog meer gebruik hebben gemaakt van het plein als deze aanpassingen zouden gebeurd zijn?

Ook voor de kinderen

Ook de kinderen konden mee dromen over het plein. Hiervoor was er een afzonderlijke werktafel met aangepaste begeleiding voorzien. Door tekeningen en/of collages te maken, konden zij hun dromen en wensen voor het ‘hart van Hombeek’ meegeven aan de ontwerpers.


Hombeek Koers

Op zondag 23 augustus tussen 14u en 18.30u, stond Hombeek in het teken van Hombeek Koers. Ook onze medewerkers van Hart voor Hombeek waren aanwezig. Je vond ons in de St-Martinusstraat, ter hoogte van het dorpshuis. Mensen konden er hun ideeën kwijt rond de heraanleg van het dorpsplein of de invulling van het dorpshuis.


Sint-Maartenschool - 15 september 2015

Op 15 september 2015 waren we te gast in de St-Maartenschool. Na het klassikaal infomoment van de school, konden ouders nog terecht bij de medewerkers van de stad voor vragen en informatie rond
'Een hart voor Hombeek'. We konden rekenen op veel interesse alsook op een goed gevulde ideeënbus!