Gepubliceerd op:
9
oktober
2017

Een leven redden; lijkt het je wat? Meer dan 1000 Belgen staan op de wachtlijst voor een orgaan. Tegelijk heerst een groot tekort aan orgaandonoren. Bijna iedereen kan levens redden door donor te worden, maar er leven nog veel taboes en onduidelijkheden. Zainab, Jules en Tom werden dankzij een orgaantransplantatie gered en zijn hun donoren voor altijd dankbaar. Lees hun verhalen hieronder.

Heb je zelf interesse om orgaandonor te worden? Laat je dan registreren.

Dit kan op de snelregistratiedag op vrijdag 13 oktober in het Sint-Maartenziekenhuis - campus  Zwartzustersvest, van 10-17u. Voor Mechelaars en niet-Mechelaars.

Nog enkele tips voor een vlot verloop.

- Breng je identiteitskaart mee! Registratie gebeurt immers persoonlijk. Voor minderjarigen is registratie door (één van) de ouders mogelijk. 

- Voor een nog vlotter verloop, kan je dit formulier in tweevoud afdrukken en invullen op voorhand. Geen printer? Geen paniek! Je kan dit formulier ook ter plaatse bekomen.

- Registratie is gratis.

Kan je op deze datum niet langskomen. Geen probleem. Je kan steeds een afspraak maken bij het Huis van de Mechelaar om je te registreren. Lees hier alles over de procedure.

Twijfel je nog? Lees dan zeker de onderstaande getuigenissen en de algemene informatie onderaan dit artikel. Want voor een goede daad is het nooit te laat!

Zainab

"Als je organen wil ontvangen, moet je ze ook willen afstaan."


Zainab (30) kreeg drie jaar geleden een nieuwe lever en pancreas.
 

Mijn kindertijd heb ik voor een groot deel doorgebracht in het ziekenhuis. Het was lang niet duidelijk wat mij al die pijnlijke kwaaltjes bezorgde. Net wanneer ik begon te puberen werd diabetes vastgesteld. Ik had het er heel moeilijk mee om mijn eetgewoonten aan te passen. Zoals elke puber was ik geïnteresseerd in chips, snoep en frisdrank. Gelukkig ben ik enkele jaren later wel bijgedraaid. Maar toen ik 19 was, werd ik zo ziek dat ik tot mijn grote spijt mijn studies Sociaal Juridisch Recht moest stopzetten. Kort daarna leerde ik de liefde van mijn leven kennen en verhuisden we naar Mechelen. Maar mijn gezondheid bleef achteruitgaan, en mijn organen raakten aangetast door de ziekte. Enkele jaren geleden kreeg ik gelukkig een nieuwe pancreas en een nieuwe lever, helemaal uit Oostenrijk. Zonder transplantatie zou ik er niet meer zijn. Veel moslims denken dat de islam orgaandonatie niet toelaat, maar dat klopt niet. En als je organen wil ontvangen, moet je ze ook willen afstaan, vind ik. Sinds de transplantatie gaat het beter, al heb ik nog een lange weg af te leggen. Het liefst van al wil ik mama worden en mijn steentje bijdragen aan de maatschappij.

Jules 

“Ik heb sinds de operatie al vier keer de Mont Ventoux beklommen! Dat had ik nooit durven dromen.” 

“Ik heb sinds de operatie al vier keer de Mont Ventoux beklommen! Dat had ik nooit durven dromen.”
Jules (66) kreeg nieuwe longen.

Ik heb altijd een goede gezondheid en een actief leven gehad. Tot ik rond mijn 50ste veel last kreeg van mijn ademhaling. Alledaagse handelingen liepen plots moeizamer. Ik kon niet douchen of door de tuin wandelen zonder naar adem te happen. De enige oplossing was een nieuw paar longen, dus kwam ik op een lange wachtlijst. Maar op heel korte tijd ging het van kwaad naar erger … Het werd pijnlijker en ik moest me voortdurend ondersteunen om voort te bewegen. Als de transplantatie niet snel plaatsvond, kon het wel eens einde verhaal zijn. De dokters hebben me bovenaan op de wachtlijst gezet en enkele weken later was het zo ver: er was een donor die in aanmerking kwam en me nieuwe longen gaf. Ik zal hem of haar voor altijd dankbaar zijn. Na de operatie ging het al snel beter. Ik kon terug alles doen wat ik wou - een zalig gevoel! Fietsen werd mijn nieuwe passie. Sinds mijn operatie heb ik zelfs al vier keer de Mont Ventoux beklommen! Dat had ik voor de transplantatie nooit durven dromen. Telkens ik toekwam op die prachtige bergtop, kon ik alleen maar denken: ‘Een goede gezondheid is het belangrijkste wat er is!’.

Tom 

"Mijn vader bood zich zelf aan als donor. Hij zag het als een vanzelfsprekendheid."


Tom (27) kreeg een nier

Mijn hele jeugd had ik veel last van mijn gezondheid. Ik was altijd heel actief, maar het nierfalen hield me tegen in alles wat ik deed. Nieren dienen als zuiveringssysteem voor je lichaam, maar bij mij werkten ze niet meer. Vanaf mijn 20 raakten ze zo aangetast dat een niertransplantatie de enige oplossing was. Maar de wachtlijsten zijn enorm lang, dus raadden de dokters me aan om op zoek te gaan naar een levende donor. Omdat je met één nier verder kan, mag ook een levende donor zich aanbieden. Maar de vraag “Wil jij me een nier geven, alstublieft?” is niet gemakkelijk te stellen aan je familie. Gelukkig bood mijn vader zich zelf aan als donor. Ik heb het hem nooit moeten vragen, hij zag het als een vanzelfsprekendheid. Zijn nier bleek een geschikte donor, dus de transplantatie kon snel plaatsvinden. Sindsdien ben ik veel energieker en gezonder. Ik zal hem eeuwig dankbaar zijn. Nu kan ik hem nooit meer iets kwalijk nemen (lacht).

De medicatie die ervoor zorgt dat mijn lichaam de nier niet afstoot, breekt de nier stilletjes aan ook af. Om de 10 à 15 jaar zal ik een nieuwe nier moeten krijgen. Maar dat zien we dan wel.

Goed om weten

Ook moslims mogen organen doneren

Het wordt zelfs beschouwd als een lovenswaardige handeling. “En voor hem, die iemand een leven redt, het is alsof hij de gehele mensheid het leven heeft gered …” (Koran 5:32)

Elke donor is bruikbaar

Je leeftijd of geaardheid veranderen hier niets aan. Zelfs als je ziek bent, kunnen je niet-aangetaste organen levens redden.

Je lichaam blijft toonbaar

Na een orgaanverwijdering wordt je lichaam terug netjes toegenaaid. Er zijn nauwelijks uiterlijke tekenen te zien.

Je bent pas zeker van je donatie na registratie

Elke meerderjarige Belg is orgaandonor na zijn overlijden. Maar zonder registratie als orgaandonor, kunnen je naaste familieleden zich hiertegen verzetten. Praat er nu al over met je omgeving en/of verzeker je gulle daad door een registratie bij het Huis van de Mechelaar. Zo moeten jouw naaste familieleden die pijnlijke keuze niet maken na jouw dood.

Er heerst nog een groot tekort aan donoren

Veel patiënten op wachtlijsten overlijden helaas doordat er niet op tijd een orgaan wordt gevonden. Doe iets aan het nijpend tekort aan orgaandonoren! Eén persoon kan met zijn organen tot acht levens redden.

 

 

Meer info over de procedure vind je hier.

Opmerkingen over de website

Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.