ORPHEUS logoInterreg2Zeeën

ORPHEUS ontwikkelt tools om sociale vervreemding bij jongeren aan te pakken. Het richt zich op professionals, jongeren en een aantal van de moeilijkste uitdagingen die ze kennen. ORPHEUS focust op:

  1. Safe spaces voor jongeren, zowel offline als online
  2. Online veiligheid
  3. Opschalen van het nieuwe geïntegreerde preventiemodel

ORPHEUS iets voor jou?

Ook jij kan er al mee aan de slag! Ook al zijn de concrete tools en handleidingen pas klaar in 2023, we betrekken stakeholders op regelmatige tijdstippen.

Jongeren kunnen meedoen aan safe spaces, professionals kunnen testversies van onze training volgen. Dat is essentieel voor het project. In de ontwikkelingsfase kunnen we nog aan de slag met jullie feedback. Daar zijn we op uit, want op het einde willen we natuurlijk allemaal een heel grote impact.

Volg ORPHEUS

Geef je graag feedback? Steek je graag iets op van de trainingen of de kennis die we verzamelen? Heb je graag dat de eindproducten van ORPHEUS bruikbaar zijn voor jou?

Volg ons op sociale media en abonneer je op de internationale nieuwsbrief van ORPHEUS. Stuur hiervoor een mail naar kathy.marivoet@mechelen.be.

Eindevent ORPHEUS

Schrijf je in voor het eindevent op 30 november 2022 in het Conferentiecentrum Lamot in Mechelen. Toegang is gratis, maar registreren is verplicht. Het volledige programma kan je raadplegen in dit document.

Registreren

Wat is sociale vervreemding?

Als vrijwilliger, leerkracht, jeugdwerker of sociaal werker leer je jongeren op hun eigen benen te staan.

Bij sommige jongeren loopt het keer op keer mis. Dat kan thuis zijn, op school, op hun werk, in de vereniging, de hulpverlening of zelfs met politie/justitie en op sociale media. Gaandeweg verliezen zij het vertrouwen in hun thuis, school, enzovoort. We spreken dan van sociale vervreemding.

Wat doen we eraan?

Herinsluiten. Dat is het antwoord op sociale vervreemding. Professionals gaan toenadering zoeken bij de jongere door betrokken te zijn, bezorgd te zijn om de groeiende sociale vervreemding en bereid  te zijn een betrouwbare steunfiguur te zijn. Lukt dat niet, dan schakelen zij PiM in (Positieve identiteit en Maatschappijvorming).

4 uitdagingen

  1. Er is een tekort aan safe spaces of betrouwbare omgevingen binnen bestaande organisaties. In een safe space kunnen jongeren, ook zij die met vervreemding kampen hun verhaal doen én zoeken naar oplossingen.
  2. Er is een tekort aan training voor professionals om deze safe spaces te organiseren. Deze safe spaces kunnen heel veel vormen aannemen: (thematische) groepsgesprekken, acties, individuele begeleiding, gesprekken tijdens activiteiten, enzovoort.
  3. Er is een tekort aan kennis voor professionals en jongeren die met complexe vragen en frustraties zitten over geopolitieke kwesties, complottheorieën, ideologieën, fake news, enzovoort. Wanneer sociale frustraties met zo’n jasje komen, blijven die frustraties de essentie waar professionals mee moeten werken. Toch moet je eerst met dat jasje aan de slag voor je tot de essentie komt.
  4. Vaardigheden om politiserend te werken zijn nodig in ons democratisch systeem, maar zijn op dit moment niet zo vanzelfsprekend voor professionals. Tijdig inspelen op sociale frustraties  zorgt ervoor dat sociale frustraties niet tot overlast en overtredingen leiden.

Internationale samenwerking

ORPHEUS is een internationale samenwerking tussen 8 Europese partners:

Looptijd van het project: 01/02/2019 t.e.m. 28/02/2023.

Totale kost: 4.427.671,10 waarvan 60% gesubsidieerd door Interreg2Zeeën.