Het binnengebied van de Donkerlei (fotoreportage) kreeg een volledige facelift en werd in 2013 geopend als een groen buurtparkje waar ontmoeting, ontspanning, sport en spel centraal staan. Ook aan de hondenliefhebbers werd gedacht, met de inrichting van een hondenweide. 

Voorheen was Donkerlei een zeer stenige wijk waar de auto de openbare ruimte domineerde. Er was weinig ruimte voor sociale activiteiten en ontmoetingen op straat, zeker voor oudere mensen en kinderen. Het leven speelde zich vooral binnen af.

De openbare ruimte moest weer een 'leef'ruimte worden. Een plaats waar kinderen zich uitleven, jongeren hun favoriete sport beoefenen, senioren bijpraten … Kortom, een plaats waar de buurt graag komt en zich goed voelt. Met de heraanleg kreeg dit gebied een nieuw gezicht en werd het een trekpleister voor zomerse picknicks.

In grote lijnen onderscheiden we drie zones: een speel-, groen- en parkeerzone.

  • Spelmakers: Op het grote speelveld, met in het midden een trapveld in kunstgras, kan je je helemaal uitleven. Podiumbeesten gaan uit de bol op een echt buurtpodium, ideaal voor wijkfeesten en kleine optredens. Voor kinderen is er een heuse speeltuin met klimnetten, een glijbaan, piratenhoek en carrousel.

  • Groen graag: Rond het speelveld loopt een cirkelvormig pad, voorzien van aangename banken in de zon. De beplanting brengt zoveel mogelijk groen tijdens alle seizoenen. Klimplanten vormen groene schermen. Hagen, bodembedekkers, siergrassen, vaste planten, varens, lage heesters en bomen vervolledigen het groene plaatje.

  • Parkeren: Om de parkeerdruk te verlichten, werd een buurtparking ingericht. Vlakbij de buurtsporthal zijn er twee parkings: één parking is voorbehouden voor buurtbewoners (35 auto's), de andere parking (21 auto's) voor bezoekers van de sportschuur die wordt uitgebaat door het Autonoom Gemeentebedrijf SAM (Sport Actief Mechelen).

Ontwerp

Ingang

  • via Donkerlei (hoofdingang) 
  • via Gasthuisveldstraat

Openingsuren

  • november t.e.m. februari: 9u tot 17u30
  • maart en oktober: 9u tot 1830
  • april t.e.m. september: 9u tot 20.30u