De Sinte Mettetuin werd geopend op 5 juni 2016. Daarvoor was het een versnipperde restruimte in het historisch hart van Mechelen.

Het ontwerp van de nieuwe tuin werd uitgewerkt als een ‘verborgen plek’ in de stad. Het hart van de tuin wordt gevormd door een rondgang, die bezoekers verplicht om de tuin te ervaren. De diverse inkompartijen zijn dus niet direct met elkaar verbonden, maar komen door middel van licht curvende toegangsassen allemaal uit op deze rondgang. Vanuit de rondgang loopt daarnaast een dwaalpad, die de tuinbeleving optimaliseert.

De vormgeving is gebaseerd op de sfeer van een romantische tuin, met weelderige beplanting, doorzichten, perspectieven en verborgen plekken. Om dit te bereiken is de tuin voorzien van een zigzaggend beplantingspatroon, die als inverse op het padensysteem ligt. De beplanting bestaat uit een combinatie van inheemse bij- en vlinderminnende heesters, bloemborders, hagen en grassen.  Gazon maakt de tuin op informele wijze toegankelijk, de hagen bieden structuur en wintergroen.  De bloemborders voorzien de tuin van kleur en de heesters creëren volume. 

Ontwerp

Ingang

  • Via de Lange en Korte Schipstraat, Bruul en Schaalstraat

Openingsuren

  • oktober t.e.m. maart: 9u-19u
  • april t.e.m. september: 9u- 21u