De Hendrik Speecqvest vind je tussen het Raghenoplein en het Kardinaal Mercierplein.

Sinds 2019 is dit deel van de stadsvesten een pak groener.  Ideaal om te genieten op een bankje of te picknicken. Er is zelfs een hondenweide waar je viervoeter vrij kan rondlopen en ravotten. Wandel- en fietspaden doorkruisen het gebied waardoor je je makkelijk kan verplaatsen.  

De Speecqvest is eigenlijk een ‘dakpark’ met eronder parking Bruul waar ruim 350 auto’s in kunnen. 

Het park telt vele, verschillende bloeiende vaste planten zoals Duizendknoop (Persicaria amplexicaulis), bossalie (Salvia nemorosa), Rotsooievaarsbek (Geranium macrorrhizum) en Zonnekruid (Helenium autumnale). Bestuivende insecten zijn er verzot op omdat ze nectar en/of stuifmeel produceren. De siergrassen en heesters brengen structuur in de plantvakken. In het voorjaar geniet je van de kleurenpracht van paaslelies en krokussen.

Ook bijzondere boomsoorten kregen er een plekje o.a. Moseik (Quercus cerris), Hopbeuk (Ostrya carpinifolia), Zilveresdoorn (Acer saccharinum) en meerstammige heesters zoals Gele Kornoelje (Cornus mas).

De grasvelden zijn een mooie mix van intensief gemaaid gazon (kort gras) en extensief maaibeheer. Dat betekent dat vooral de paden kort gemaaid zijn. De rest van het gras is langer en ideaal voor kruiden en bloemen om te groeien.

Dit park werd gerealiseerd met de steun van de Vlaamse overheid. Wanneer de Tangent (een ontsluitingsweg voor doorgaand verkeer achter het station) klaar is, zal er minder druk autoverkeer zijn op de stadsvesten (R12). Hierdoor kan dit stukje Mechelen verder uitgroeien tot een aangename verblijfsplek.

Ontwerp

Ingang

  • Via het Kardinaal Mercierplein
  • Via het Raghenoplein

Openingsuren

  • Het park is vrij toegankelijk.