Het Pennepoelpark kadert binnen het ambitieuze tuinen- en parkenplan van Mechelen. Met het parkenplan creëert de stad een groene gordel van parken die op nauwelijks enkele honderden meters van elkaar zijn verwijderd.
Geen stenen, wel groen: Het park is 55 are groot en ligt in een dichtbebouwde woonwijk, waar voorheen een gebrek aan openbaar groen en speelruimte was. De vorige eigenaar, Fluvius, wilde op deze site eerst nieuwe woningen realiseren, maar de stad besloot de grond op te kopen en om te toveren tot een volwaardige groene long. Je kan het park inwandelen langs drie toegangen. Ter hoogte van de Oude Liersebaan werd zelfs een woning gesloopt om hier de parktoegang en veiligheid te verhogen.
Ecologisch, doorwaadbaar en kindvriendelijk: Het Pennepoelpark is een plek om te verpozen en om tot rust te komen, maar bruist ook tegelijk. Mechelen is een echte kinderstad, dus krijgen de jongste Maneblussers ook in dit park de ruimte en mogelijkheden om zich al spelend uit te leven.
Verspreid over het park vind je spelprikkels uit robiniahout, die het natuurlijke karakter van het ontwerp versterken. Een balletje trappen kan op het voetbalveldje (4*4 personen) uit kunstgras en omgeven door L-keerwanden in architecturaal beton. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld ook buurtactiviteiten in het park worden georganiseerd.
Een centrale houten ontmoetingsplek is de uitgelezen plek voor een picknick met mooi uitzicht. De principes van harmonisch park- en groenbeheer werden als toetssteen gebruikt voor de opmaak van het ontwerp, toekomstig beheer en participatie. In het hele park ligt de focus op een natuurlijke uitstraling. Verhardingen zijn beperkt tot een strikt minimum.
Wandellussen in achtvorm (soms verhard, soms uit gras) kronkelen door het park en verbinden het noordelijke met zuidelijke gedeelte. Deze wandelpaden zijn omgeven door bloemrijke graslanden en vaste plantenborders met maaipaden. De hoofdwandelpaden bestaan uit cementbetonverharding dat dankzij haar effen oppervlak ook aangenaam aanvoelt voor rolstoelgebruikers en bezoekers met kinderwagens. Alle afboordingen bestaan uit weervast staal.
De verharde oppervlakten wateren af in de nabijgelegen plantvakken of in een langgerekte wadi. Deze natte plek geeft ruimte aan vochtminnende vegetatie en geeft een extra dimensie aan de spelbeleving van het park. Langs de wadi is een wilgenspeelbosje met ravotbestendige beplanting voorzien. De grijsbladige knotwilgen zorgen voor een mooi bladcontrast met de andere vegetatie. Op latere leeftijd geven deze inheemse bomen met hun knoestige vorm het park een extra dimensie. Daarnaast vormt een gevarieerd assortiment van geurende, bloesemende, soms meerstammige bomen een visuele buffer naar de omliggende woningen.
De plantenkeuze van de kruid- en heesterlaag is bijvriendelijk en zorgt ervoor dat je de natuur het hele jaar door op een andere manier kan beleven. Bloeiwijzen, kleuren en groeivormen wisselen elkaar af en zorgen voor een boeiende en leerrijke omgeving. Dankzij deze variatie in structuur wordt er ook ademruimte voor een rijke stadsfauna gewaarborgd.
Voor viervoeters is er ook goed nieuws, want voor hen is er een grote hondenweide aangelegd. De weide is omringd door een takkenril waarin het snoeiafval van het park terecht komt, en met een extra omheining voor de veiligheid. Tot slot zorgen hoge verlichtingsarmaturen en veiligheidscamera’s voor een veilig gevoel en in een afgesloten fietsenstalling kunnen buurtbewoners een plaatsje voor hun tweewieler huren.
Ontwerp
OMGEVING, Uitbreidingstraat 390, 2600 Berchem; www.omgeving.be
Ingang
- via Pennepoelstraat
- via Neerheide
- via Oude Liersebaan
Openingsuren
- november t.e.m. februari: 9u - 17.45u
- maart: 9u - 18.45u
- april t.e.m. september: 9u - 20.45u
- oktober: 9u - 18.45u
Natuur- en groenontwikkeling
Huis van de Mechelaar
Reuzenstraat 1
2800 Mechelen
Navigeer