Wat is een budgetmeter?

Met een budgetmeter kun je je energieverbruik (van elektriciteit of aardgas) via voorafbetalingen opvolgen.

Het systeem werkt met een oplaadbare kaart, die het best te vergelijken is met een protonkaart of met een prepaidkaart van een gsm. Je laadt de kaart op voorhand op. Je kunt dan, nadat je de kaart in de budgetmeter hebt ingebracht, voor het opgeladen bedrag elektriciteit of aardgas verbruiken.

Voor elke meter heb je een aparte oplaadkaart. De oplaadkaarten van elektriciteit en aardgas verschillen van kleur. De blauwe oplaadkaart is voor elektriciteit en de gele oplaadkaart voor aardgas.

De voordelen op een rijtje

  • Je beschikt over de volledige gastoevoer/het volle vermogen.
  • Je bespaart op je energiekost want je bent je heel bewust van je verbruik.
  • Je kunt het resterende krediet altijd van je meter aflezen.
  • Je betaalt geen voorschotten, maar wel de werkelijk verbruikte aardgas/elektriciteit. Je komt dus niet voor verrassingen te staan.
  • Voor elektriciteit: als het opgeladen krediet en het reservekrediet zijn opgebruikt, valt de meter op een vermogen van 10 ampère. Je valt dus niet zonder stroom. Voor aardgas is er geen minimumlevering.

Wie kan een budgetmeter krijgen?

Ben je door je commerciële energieleverancier opgezegd (en vind je geen andere leverancier), dan kom je bij Fluvius  terecht, die dan als sociale leverancier optreedt.

Als je ook bij Fluvius je facturen niet correct/tijdig betaalt, stellen we je in gebreke. Daarna heb je nog maximaal 15 kalenderdagen de tijd om de schuld te vereffenen. Gebeurt dit niet, dan is de plaatsing van de budgetmeter onomkeerbaar. Het is een wettelijke verplichting voor klanten met betalingsmoeilijkheden.

Er wordt enkel een budgetmeter geplaatst voor die energie waarvoor je schulden opbouwt.

Wanneer plaatsen we een budgetmeter?

Als je de facturen van Fluvius niet correct betaalt en we je hiervoor in gebreke stellen, plaatsen we een budgetmeter. Op die manier zorgen we ervoor dat je verder energie kunt verbruiken en vermijden we nieuwe schulden.