Gepubliceerd op:
10
mei
2019

De Iraanse mensenrechtenactiviste Nasrin Sotoudeh mag zich voortaan ereburger van stad Mechelen noemen. Het is vooral een symbolische titel. Lees hier wat er met Nasrin aan de hand is en teken mee voor haar vrijheid!

De Iraanse mensenrechtenactiviste Nasrin Sotoudeh mag zich voortaan ereburger van stad Mechelen noemen. Het is vooral een symbolische titel, want ze woont niet in onze stad. Hiermee komen we tegemoet aan de oproep van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International. We volgen daarbij het voorbeeld van Parijs en roepen andere steden op te volgen.

Iemand het ereburgerschap van Mechelen toekennen is zeker geen evidentie. Onze stad is hier zuinig mee. Met deze beslissing maken we doelbewust een eenmalige uitzondering.

De strijd van Nasrin Sotoudeh raakt namelijk de kern van het samenlevingsmodel en de waarden waar Mechelen voor staat. In haar thuisland werd Nasrin veroordeeld tot 38 jaar cel en 148 zweepslagen omdat zij het recht van vrouwen verdedigt om geen hoofddoek te dragen. Die barbaarse behandeling van Nasrin staat haaks op de grondwaarden van onze stad. Mechelen omarmt diversiteit en zal juist daarom steeds waken over de gelijke kansen en rechten van al haar inwoners.

Daarom is deze beslissing verantwoord, moedig en belangrijk tegelijk. Eis jij mee de vrijlating van Nasrin? Teken de petitie op amnesty-international.be.