De Archie is een laadpaal voor rijhuizen, waarbij we de laadpaal tegen de gevel plaatsen. Vervolgens overbrugt het laadpunt het voetpad via de lucht en dus niet via een kabel over het voetpad. Zo blijft de doorgang op het voetpad vrij. Het uitzicht is gelijkaardig aan een regenwaterpijp. Het laadpunt wordt aangesloten op de meterkast van de woning. 

De Archie is ontworpen om te delen met andere buren in de straat. Via een applicatie gebeurt de kostenverdeling, de reservatie van een laadpaal en een afsprakenregeling. 

Meer informatie over de Archie.

Waarom? 

We proberen zo goed mogelijk in te spelen op de klimaatverandering. Je energiezuinig verplaatsen is een goed voorbeeld. Dat doe je door vaker de fiets te nemen. Toch de auto nodig? Dan is elektrisch rijden een milieuvriendelijke oplossing. Maar daarvoor zijn natuurlijk voldoende laadplaatsen nodig. Daarom onderzoeken we welke laadpalen het beste beantwoorden aan onze noden. 

Archie in Mechelen

Vier straten werden geselecteerd om de Archie uit te testen binnen dit project: 

  • Heembeemd
  • Adegemstraat
  • Monseigneur Scheppersstraat
  • Hoveniersstraat

Momenteel kan je nog geen Archie aanvragen om in jouw buurt te plaatsen. We evalueren eerst dit project.

Update project

Het grondwettelijk hof heeft de bijkluswet vernietigd. Daardoor kon het proefproject niet zoals voorzien doorgaan. Op dit moment wordt samengewerkt met de Vlaamse en Federale overheid om het wetgevende kader rond deellaadpalen op punt te stellen. Zodra de wetgeving het toelaat worden de gevellaadpalen geplaatst.