Gepubliceerd op:
7
oktober
2020

Een nieuw hoofdstuk binnen het Mechels cultuurbeleid is aangebroken. H30 en Mechelen Talentenfabriek bundelen de krachten en vormen voortaan RADAR.

Twee unieke werkingen

Mechelen is een vat vol creativiteit. Een plek waar nieuwe culturele projecten ruimte en ondersteuning krijgen en waar creatievelingen hun ei kwijt kunnen. H30 en Talentenfabriek zijn voor veel creatieve jongeren en beginnende kunstenaars al jaren een uitvalsbasis waar geloofd wordt in het talent en de nodige ondersteuning en stimulansen worden aangereikt.

Sinds 2008 is H30 een artistieke werkplek voor jongeren in Mechelen, een veilige en laagdrempelige haven waar creatieve jongeren hun eigen talenten ontdekken, ermee experimenteren en kansen krijgen om eerste stappen te zetten naar een publiek. H30 prikkelde jongeren om te geloven in de eigen creativiteit en er meer mee te doen. Dat gebeurde vaak op een snijvlak tussen cultureel-,  jeugd-, en sociaal beleid.

Mechelen Talentenfabriek geeft sinds 2016 ondersteuning aan gedreven, ondernemende kunstenaars en artiesten op een kantelpunt en faciliteert hun doorstart naar de (semi-)professionele sector. Deze werking zat eerder op het netwerk cultuur, economie en stadsontwikkeling.

Deze twee unieke stedelijke werkingen vind je in andere steden niet meteen terug en al zeker niet op deze schaal.

Samensmelting

Beide werkingen werkten al samen om de bestaande ondersteuning meer op elkaar af te stemmen en de unieke krachten te bundelen met eenzelfde doel voor ogen: het creatief talent dat Mechelen rijk is zoeken, vinden, sterker maken en hun eigen projecten laten exploderen in cultureel en creatief Mechelen. De drie voornaamste redenen voor een samensmelting:

  1. Pro-actief talenten, projecten en initiatieven in Mechelen houden of naar Mechelentrekken: mensen met talent kunnen zich hier ontwikkelen, worden hier uitgedaagd en krijgen hier kansen
  2. Nood aan één duidelijk aanspreekpunt: geen administratieve muren of andere blokkades, maar een goede omkadering. We mogen talent niet ontmoedigen, maar moeten het zuurstof geven
  3. Nood aan een duurzamere en meer integrale ondersteuning: die is niet beperkt in leeftijd, noch tot bepaalde kunsten, domeinen of sectoren

Met vele partners

Affiche RADARRADAR zal samen met vele partners de nodige ondersteuning en stimulansen geven aan artistiek talent uit Mechelen en hun eigen cultuurprojecten verbinden met kansen in de stad. 

H30, Artenova en Brandwerk

RADAR is fysiek gevestigd in de Hanswijkstraat nr 30, in Artenova (de voormalige bibliotheek) en in Brandwerk (de voormalige brandweerkazerne) en bouwt daarnaast ook vele partnerschappen uit. Die focus op samenwerking met verschillende creatieve en sociale partners in de stad, is een van de sterke eigenschappen van RADAR.

Om het netwerk van partners uit te breiden roept Stad Mechelen organisaties en privéinitiatieven bij deze ook op om zich aan te melden en partner te worden van RADAR. Geloof je in lokaal talent, wil je hen vooruit helpen door werkruimte, begeleiding of advies te geven? Meld je aan als partner en het RADAR-team zoekt mee uit hoe jouw ondersteuning en kansen aan hulp kan zijn voor creatief talent uit Mechelen. 

www.radarmechelen.be