Gepubliceerd op:
2
juni
2023

Half juni begint de exterieurrestauratie van de Sint-Niklaaskerk in Leest. De werken zullen een kleine twee jaar duren. Op 12 juni 2023 om 19u is er een infoavond over wat er staat te gebeuren.

Dit weekend op 3 en 4 juni staan de Mechelse kerken in de kijker. Over de Sint-Niklaaskerk van Leest is er nog eens extra positief nieuws te melden. 

Restauratie exterieur

De Sint-Niklaaskerk kent verschillende bouwfases. De huidige neogotische fase kwam tot stand in de jaren 1852-1855 naar ontwerp van provinciaal architect Ferdinand Berckmans. In deze periode werd de kerk grondig verbouwd en uitgebreid met nieuwe zijbeuken in baksteenmetselwerk. De overige gevels in witte natuursteen (de onderbouw van de toren, de sacristie, en het koor) verwijzen naar vroegere bouwfases. Alle gevels worden gereinigd, hersteld waar nodig en hervoegd. De bakstenen bovenbouw van de toren krijgt zijn witte kleur terug, die hem tot omstreeks 1970 kenmerkte. De dakbedekking in natuurleien wordt volledig vernieuwd. Verder wordt de toegankelijkheid van de daken en zolders verbeterd om toekomstig onderhoud van de daken makkelijker en veiliger te maken.

Glas-in-loodramen

In 1924 vervaardigde glazenier Edward Steyaert de huidige gebrandschilderde glasramen. Aansluitend kreeg het neogotische interieur van de kerk haar huidige rode kleur met accenten in zilver.  De glasramen zijn bijna 100 jaar oud en aan restauratie toe. De gelegenheid wordt benut om een beschermbeglazing te voorzien aan de buitenzijde zodat de glasramen in de toekomst beter gevrijwaard blijven.
 
Architectenvennootschap Studio Roma cvba uit Vlierbeek leidt de restauratiewerken. Aannemer PIT Antwerpen nv uit Kapellen voert de buitenrestauratie uit en de firma Renotec nv uit Geel staat in voor de restauratie van de glas-in-loodramen.
De totale kostprijs van de werken bedraagt ca 1.763.000 euro. Het agentschap Onroerend Erfgoed komt hierin tussen voor ca 877.000 euro.

Infomoment over de werken

  • 12 juni 2023, 19u
  • Sint-Niklaaskerk, Leest

© Heleblitz, Dominique Vandoorne Sint Niklaaskerk