Mechelen viert zijn patroonheilige! In 2025 is het precies 1250 jaar geleden dat Sint-Rumoldus stierf. Een bijzonder moment voor de geschiedenis van onze stad dat we dit jaar extra willen belichten.

Benieuwd wat er allemaal te beleven valt tijdens het Rumoldusjaar?

Bekijk hier het volledige aanbod aan activiteiten.

Wil je meer weten over Sint-Rombout? Hieronder lees je meer over onze patroonheilige en waar je hem in onze stad kan terugvinden.

Rumoldus, patroonheilige van Mechelen

Sint-Rombout of Rumoldus is een belangrijk figuur voor Mechelen, maar wie was hij? Rumoldus was een Britse priester die tijdens de middeleeuwen in onze streken het christendom kwam verspreiden. Hij kwam toen ook op de plek waar nu Mechelen ligt. 

Daar werd hij ontvangen door graaf Ado en zijn vrouw Elisa. Dankzij gebeden van Rumoldus konden zij, na lang proberen, toch een kindje krijgen. Als dank kreeg Rumoldus van hen een stuk grond voor de bouw van een kerk of abdij.

Aan de wieg van Mechelen

Foto van het schilderij 'Graaf Ado vindt het lijk van de vermoorde heilige Rumoldus' door Theodoor Boeyermans in de Begijnhofkerk Sint-Alexius en CatharinaNiet lang nadat zijn kerk gebouwd was, werd Rumoldus vermoord en in het water gegooid. Op die plek bleef een licht schijnen waardoor graaf Ado hem snel kon vinden. Rond het graf van Rumoldus gebeurde al snel mirakels. Dat zorgde ervoor dat hij heilig werd verklaard en zijn graf een echte bedevaartsplaats werd. Dat heeft er mee voor gezorgd dat Mechelen zich kon ontwikkelen tot de stad die ze vandaag is. 

Reliekschrijn voor Sint-Rombout

Afbeelding het reliekschrijn van Sint-Rumoldus uitgevoerd in goud en zilverHet graf uit de middeleeuwen is vandaag niet meer terug te vinden, maar de relieken (de lichamelijke overblijfselen) van de heilige Rumoldus worden wel nog steeds bewaard. Het reliekschrijn waarin de relieken veilig zijn opgeborgen vind je terug op het hoogaltaar van de Sint-Romboutskathedraal. Het is officieel erkend als Vlaams Topstuk. Dat wil zeggen dat het schrijn wordt erkend als cultureel erfgoed van uitzonderlijk belang. Het wordt als zeldzaam en onmisbaar beschouwd. 

Lees hier meer over de geschiedenis van het schrijn

Het gebeente van de heilige Rumoldus

Het reliekschrijn van Sint-Rombout is niet enkel een echt kunstwerk, het staat ook symbool voor vakmanschap, geloof en trots voor onze stad. 1250 jaar na zijn dood draagt het nog steeds veel betekenis. Maar wat zit er eigenlijk in die kist? In het kort: de overblijfselen van Rumoldus. Die zijn doorheen de jaren zorgvuldig bewaard. Om de vijftig jaar wordt het schrijn geopend om te kijken hoe ze eraan toe zijn en krijg je de kans om (een stukje ervan) te gaan bekijken in de kathedraal.

Ontdek wat er allemaal bij het openen van het schrijn komt kijken

Vergeet niet: in het jubeljaar 2025 is het opnieuw 50 jaar geleden en zal het schrijn opnieuw geopend worden. Laat deze kans dus niet aan je voorbijgaan.

Een eerbetoon aan Sint-Rombout

In Mechelen kom je op veel verschillende manieren in aanraking met onze patroonheilige. Daaraan zie je dat hij echt belangrijk was en dat doorheen de verschillende eeuwen, zelfs tot op vandaag.

 

  • Tijdens deze wandeling bewonder je een twintigtal prachtige stenen gevels die in 1775  gebouwd werden, elk met hun eigen verhaal.